2019. január 31., csütörtök

Csak tiszta eszközökkel

2019. január 23-án a városi rendőrkapitányt indokolás nélkül felmentették. Helyére a megye más városának bűnügyi osztályvezetője került. Tavaly novembertől csak most január közepéig szolgálhatott a frissen kinevezett főkapitány, mert helyére más megyéből hoztak újat. A gépesített lövésztiszt, határrendész, rendőrségi tanácsos kicsit se melegítette meg a székét, szinte első aláírásával menesztette  beosztásából azt az embert, akinek 25-éves munkájával az elöljárói, a város és a megye önkormányzatai a lehető legteljesebb mértékben meg voltak elégedve. Erre utalnak az elismerései és kitüntetései. A helyi önkormányzatnak büszkén adhatott számot az általa irányított egység munkájáról, eredményeikről. Az első sorokban foglalhatott helyet, amikor a megye állományainak tevékenységét kiértékelték.

Én egy másmilyen egyenruhát viselve a szomszédban éltem. Az éves munkát értékelő állománygyűlésekre minden esetben meghívtak. A magas pulpituson foglalhattam helyet, szemben az egyre fiatalodó állománnyal. Egyik alkalommal a helyettes megyei vezető a főnök meleg kézszorítását tolmácsolta az állomány felé a várt és évek óta ígért, tisztességes béremelés helyett. Én egészen másról, -pozitív irányban- tudtam tájékoztatni a jelenlévőket. A következő évben -igaz, hogy még az első sorban- már csak lent kaptam helyet. Szót adni se akartak, de én kitartóan jelentkeztem. Abban az időben valami elkezdődött, valami nem jó. Az idő múlását jelző felső korhatár elérkezésének már örülni is tudtam.

A kapitányt  váratlanul és rakéta-sebességgel távolították el. Hová? Nem tudom. Sokakban felvetődik jogosan a kérdés, miért? Ezt sem tudom. Mennyire egyszerű is lenne a világ, ha az arra illetékes néhány mondatban közölné velünk tettének okát. De mert nem teszi, jönnek a feltételezések, kitalációk. Bár ez se furcsa manapság, divattá vált a feltett kérdésre nem válaszolni.
Én mégis kérdezek:
    -Mit szól hozzá a polgármestere és az őt rendszeresen beszámoltató képviselő testület?
    -A működési terület közrend-közbiztonságáért áttételesen felelős országgyűlési képviselőnek mi a véleménye erről?
    -Ki utasította a néhány napos vezetőt egy ember ki-és félreemelésére?
    -Egy hosszabb folyamat végére most került a pont?
  -Mit mondanak -szólnak-e egyáltalán- a drog-megelőzési programban szereplő többezernyi gyermeknek, akik várják a kapitányt??
   -A Darts Clubot -ha azt bárki is támogatja- nem szabad felhasználni iskolások jó célú nevelésére?  
   -Lehetséges olyan törvényt alkotni, amely megtiltja, hogy egy kenyérkereső embert indokolás nélkül kimozdíthassanak állásából?
    -Miféle szabály az, ami nem engedi, az érintett személyt nyilatkozni?
    -Kaphat-e a felmentett parancsnok arányos nagyságú beosztást, vagy végleg lemondani kényszerül negyedszázadnyi időn keresztül büszkén viselt egyenruhájáról?
    -Elképzelhető, hogy politikai megfontolásból született meg a döntés?
    -Eltusolt szabálytalanságokról van szó?
    -Mit tanul meg egy ilyen ügyből a rendőrség személyi állománya?
    -Hányan fogják akarva-akaratlanul követni egykori parancsnokukat?
    -A döntésben érintettek közül szégyelli-e magát valaki?
    -Nem lenne sokkal egyszerűbb mégiscsak szólni valamit? Tisztább és korrektebb, akár egyetlen bővített mondattal tájékoztatni az embereket? Felvállalni akármelyik oldalról is a kellemetlen őszinteséget? 
  
Legfontosabb kérdésként felvetődik még az is, hogy ezt az egészet miképpen fordítják le saját nyelvükre a fiatalok? Mert a darts játékkal ők a tisztaságot tanulják meg, hogy a céltáblán csak a legtöbb pontszám elérésével lehet szettet nyerni. Tiszta eszközökkel, mindenki előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése