2019. január 7., hétfő

Mire futja még?

Minden ezres után 27 Ft. emelést kap a nyugdíjas 2019. január 1-től Magyarországon. A legkisebb öregségi havonta 769 Ft-al lesz gazdagabb. Nem a legdrágábból, de mégis vásárolhat ezen 2,5 kg. almát. Nálunk nincs a járuléknak plafonja, valakik eltörölték, ezért vannak már milliós, sőt e jeles summa feletti nyugdíjak is. Akik ezt január 1-től megkapják, a legkisebb öregségi nyugdíj teljes összegével lesznek gazdagabbak havonta, vagy még ennél is többel. Azonos árral számolva ez a nyugdíjasunk egy mázsa almával többet fogyaszthat a megszokottnál.

A miniszterek többségének fizetését elnökük 1,7-1,8 millióra tornászta fel egy laza, sportos mozdulattal. Három "fontosabb" miniszter ennél sokkal többet keres. A tálcát vezetők között van nyugdíjas is, akinek két helyről is megemelik az apanázsát. Eltekintve a havi ötmillióval kiemelten megfizetettektől,megállapíthatjuk azt, hogy nálunk ember és ember között forintokban is mérhető különbség van. Nem is akármekkora! Legyen aggkorú, vagy erőtől duzzadó fiatal.
A legvékonyabb borítékot kapó öregségi nyugdíjas éhezik, fagyoskodik, kéreget és sorba áll egy tányér meleg levesért, ha nem kap mástól segítséget. Korai halála megváltást jelent számára és végül már az sem érdekli, hogy ki temeti el és hová! Aki mázsányi almával lett gazdagabb, szét is oszthatná azt a szegények között, de legalább föletethetné azt az erdő vadjaival. Csakhogy nem jár a piacra nagy tételben gyümölcsöt vásárolni.Az átlag nyugdíjas mostantól 134 ezerrel gazdálkodhat. Ha csak nincs valami rendkívüli esemény az életében -betegség vagy másik eltartásáért is felelősség-, ő már élhet és vegetálhat. Ettől az összegtől lefelé tanyázik a nélkülözés, felfelé a remény a jobb életre.
Lehet a forintokról vitatkozni, érvelni ez, vagy az mellett, de nem érdemes. Inkább az óriási különbségeket kellene egymáshoz közelíteni.Ennek egyik eszköze a járulékplafon visszaállítása. Másik eszköze a rászoruló ember támogatása lenne. Igen, ehhez őket egyenként ismerni kellene. Az emberek szolgálatára hivatott önkormányzatok nem erre is valók? A többi utána mind részletkérdéssé válik, csak akarni kell segíteni parlamenttől az ügyintézőig. Megvan az a forint, amiből a melegre és a kenyérre telik.

A nyugdíj megvalósított emelése most kisebb mértékű, mint a pénzünk romlása. Ezt ellensúlyozni nem lehet egyszeri utalvánnyal vagy egy zsák krumplival. Magyarország jobban teljesít, szajkózzák ezt eleget, de akkor hol a pénz? Azt pedig meg sem merem említeni, hogyan változnak az üzletek polcaira helyezett, megélhetéshez nélkülözhetetlen termékek árai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése