2019. február 4., hétfő

Nagybecsű tisztaszoba

A műemlékek megvédésére létrehozott hatóság dolga, hogy jól vigyázzon a sok szépre. Van is tennivalója bőven, gazdagok vagyunk ezen a téren. Megyénk székhelyének belvárosa egyenesen Krőzus e tekintetben, A fiatalok ott jutottak lakáshoz. Az otthon a gyerekek számának növekedése miatt átalakításra és felújításra szorult. A házban egykor valamely egyházi felekezethez tartozó nővérek éltek, erre utal  a boltíves szoba helyiség kialakítása is. A falak fehérek, már bepiszkolódtak, tisztításra várnak. Azokat egykor freskók díszíthették, úgy mondták. A műemlék jellegűként nyilvántartott lakóépület esetében a festék új rétegben való felvitele engedélyköteles. Korábban is bérből- és fizetésből élők laktak itt, kértek-e engedélyt egy-egy meszelésre, nem tudhatom. A jogkövető fiatalok megtették. Kiszáll a hatóság embere, bicskájával megvakarja a falat és bólint.
   -Lefesthetik. -mondja közömbösen, majd kitölt egy csekket 156 000 forintról szólót. Nem akármennyi ez a percdíj, több, mint a havi fizetés! Távozóban a kapuból átnézett az utca túloldalára, egy azonos minősítésű, nagyon lerobbant, lakatlan családi házra. Ezzel is tenni kellene már valamit, gondolta, talán nem is először.

Az óriási műemlék értéket képviselő Budai várba hivatalt telepítenek. Ez a lépés önmagában felteszi a kérdést, szabad-e? Manapság ilyen nagyságú döntésekben nem divat kikérni hozzáértő emberek véleményét. A kormány üléseire kialakított terem freskóit -állítólag gond nélkül felújítható módon- egyszerűen simára festették.
Lesz majd olyan bátor valaki, aki be mer kopogni a rezidenciára és megmondja a kormányfőnek, hogy milyen horribilis pénzt fizettek ki a műemlékvédelmi hatóságnak a freskók lefesthetőségére bemutatott bólintásért?
Nem lett volna sokkal egyszerűbb békén hagyni Buda várát és a kormány üléseire keresni egy -a népünk életében egykor hagyományos- tisztaszobát? Ahol a belépőt még a környezet is fegyelemre és rendre kötelezi!
                                                                                                                                                              f

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése