2019. február 19., kedd

János az csak, nem Janus

Az elmúlt év tavaszán soha nem tapasztalt tisztátlansággal választották meg a parlamenti képviselőket. Lesöpörni arról a port, nem fog kezébe seprűt a győztesnek kikiáltott. Talán ez is motiválta egyikük döntését, amikor nagyon gyorsan lemondott tisztségéről, fontosabbnak tartva polgármesteri munkáját. Helyére újat jelöltek, aki ezért azonnal másnak adta át kis falujának gyeplőjét, hogy minden energiáját pártja elképzeléseinek megvalósítására, kis hazánk és az emberek gondjainak megoldására fordíthassa.

Az ellenzéki pártos honatya egy szomszédos falu fiatalasszonya, akinek tevékenységét érdeklődéssel figyelem. Felvállal és képvisel, hallatja tiszta és őszinte szavait a hamiskásan kialakított padsorok között. Valahol olvastam a saját magával szembeni elvárásként megfogalmazottakat, Arany János tollából idézte:
 "Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
 Ember lenni mindég, minden körülményben."

Nemrégiben felreppent a hír, hogy lakóhelyének képviselője a múzeum falai közül kiemelt, nagyobb értékű festményeket kapott iroda helyiségének díszítésére. Végül is lehet ez eszköze a kultúra hirdetésének, gondolt egyet és mint közjogi méltóság, Ő is igényelt a bemutatásra alkalmasak közül. A múzeum kérés nélkül nem teljesített, de talán annak birtokában se. Ennek minden bizonnyal meglehet az oka, talán a díszítendő irodák eltérő páratartalma, a képviselők látogatottsága, a parlamenti patkóban elfoglalt helyük? 
Én ezt nem tudhatom, megoldásra viszont van egy javaslatom. Képviselő Asszonynak felajánlok a birtokomban lévő festmények közül egyet, szabadon választottat. Értéküket forintosítani nem tudom, nekem felbecsülhetetlenek. Alkotóik egy délután készítették, a születésnapomon, kisorsolt párokban és önállóan. Mindenki, -magam is- ügyesen forgatta ecseteit, de közülünk még egyikünk se forrta ki magát festőművésszé. Ki tudhatja, mit hoz a jövő? Lehet belőlük még akármilyen művész és akkor a ma papírra festett elképzelések drága művészi alkotássá változhatnak át.

Kedves Képviselő Asszony! Amennyiben a múzeum meghallgatta a kérését és irodája falát bemutatásra átadott festmény ékesíti, úgy az én ajándékozásom eltörpül. Vagy mégse? Ha jól választ az enyémek közül, az biztosan növelni fogja a Janus Pannonius Múzeumtól nehezen megkapott kép értékét. De legalább mosolyt csal az Önhöz belépők arcára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése