2022. január 6., csütörtök

Hétköznap is vasárnap

   Arra gondoltam, hogy ma papír nélkül a kezemben fogom elmondani a gondolataimat. Mégsem így történik. Ismerem már magamat annyira, hogy hosszú időt töltenék el itt veletek szemben, háttal az oltárnak.
   Megtiszteltetésnek tartom, hogy Mecsekfalu "Mindenki karácsonyfájáról" ismét én szólhatok. Nagyon egyszerű ez a feladat. Ádventról, karácsonyról kell megemlékezni, Krisztusról és a szeretetről. Tenni mindezt úgy, hogy az öregebbeknek, de a kicsiknek is tessék.
    Könnyű az élettel együtt kapott ajándékkal az ének hangjával üdvözölni ezt a decemberi nagy ünnepet. A zene valahonnan fentről jövő és mindenkit elkápráztató, ennek éppen most lehettünk tanúi. Legalább ennyire könnyű megérteni Jézus tanítását is. Nem azt mondta, hogy higgyünk, hanem azt, hogy szeressünk! A hit változásaival szemben a szeretet állandó és örök. Ez az, amit meg kell tanítani a  legkisebb gyermeknek, a rakoncátlan kamasznak de akár a felnőttnek is.
   Ha nem is érezzük, mi mindannyian tanári diplomával rendelkezünk ennek a nemes feladatnak a gyakorlására. Egyetlen eszköz szükséges csak ehhez, a példamutatás. Ez pedig mindannyiunk birtokában van, csak bátran elő kell vennünk a tarsolyunkból és jól láthatóvá tenni azt. Ha ezt megcselekedjük -ha akarjuk, ha nem- a bennünk levő szeretet melege alkalmassá válik másokban is a szeretet melegét kelteni.
   Segítség adásának is mondhatjuk ezt, amelyben nem feltétlenül kell megnéznünk, ki az, akinek adjuk, legyen elég annyi, hogy egy ember. Egy ember, akinek utam során köszönök és visszaköszönök, adok neki és engedem, hogy ő is adjon nekem, példamutatás mellett szót is fogadok, tanítok és tanulok, örülök és bánkódok. Ápolom és tisztelem a természetet, megmentem a fürge gyíkot a kertemben futkorászó kutyusom játékos fogaitól. Ilyen egyszerű ez az egész. Csak mindenkinek el kell kezdeni!

   Az emberek többségének az elkövetkező három nap azt a lehetőséget adja, hogy megpróbáljon szeretni. Pedig hát ott van még az esztendők bármelyik napja, amikor két ember szíve szeretettel, tisztelettel tud egymáshoz érni. Lehet az egy februári hétfő, vagy egy augusztusi csütörtök, karácsonyi nap lesz az a javából.

   Ha akartuk is az ünnepi hétköznapokat, alaposan megnehezítette találkozásainkat a lassan két éve közöttünk bujkáló, erejét és alakját folyton változtató vírus. Mi akik most mégis itt vagyunk, hallgassuk a legszebbeket, a gyerekeket. Majd menjünk a feldíszített fánkhoz. Gyújtsuk meg ott Krisztus, vagy a mi magunk szeretetének gyertyáit. Vigyük azt otthonunkba, de hazafelé nyugodtan álljunk meg a szomszédoknál -ha most nincsenek itt- és osszuk meg velük -szeretetünk lángját.

   Ígéretemtől eltérően Krisztusról keveset, ádventnek pedig csak egyik gyertyájáról, a szeretetről beszéltem. Így is elég hosszú ideig igényeltem a figyelmeteket.

   Minden jelenlévőnek és kedves családjának, Mecsekfalu közösségének örömökben és igaz szeretetben gazdag, kellemes ünnepeket kívánok! 
Befejezésül elmondok egy rövidke verset Aranyosi Ervintől:

A szeretet legyen mindennapos!

Legyen a karácsony éjjel,
első lépés az úton.
A szeretet angyala,
meleg szívünkbe bújjon.
A hétköznapok súlyát,
könnyítse szeretet,
s naponta tapasztald meg,
kívánom teneked!
 
   Ennyit mondtam el a megtelt padsorokban ülő és a mögöttük álló embereknek, Mecsekfalun élőknek és kedves ismerősöknek 2021. december 23-án kora-este. A karácsony ünnepének templomi köszöntése után -ahogyan  azt máskor tettük- most is találkoztunk egymással az ünnepi ruhát magára öltött fenyőnk körül. Apró süteményeket kóstolgattunk, üdítővel, vagy zamatos forralt borral azt leöblíthettük. Közben pedig beszélgethettünk és a régebben nem látottak szemeibe is nézhettünk. 
Január van és a zöld fenyők ágait megfosztottuk díszeiktől. Rövid idő telt el a szeretet ünnepétől. Újra bántjuk egymást, megengedjük, hogy az intrika beszője lelkünket és abban gyűlöletté érjen. Még szerencse, hogy az emberek többsége el van foglalva becsületes munkájával, családja harmóniájának ápolásával. A többieknek ismételem meg a templomban elmondottakat, miszerint lehet egy sima hétfő, vagy csütörtök is vasárnap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése