2009. május 3., vasárnap

Szent Flórián

   Felső - Ausztriában, időszámításunk után 304-ben, május 4-én, bírái döntésének megfelelően, korbácsolás után a nyakára kötött kővel az Enns folyóba dobnak egy embert. A bűne nem is az volt, hogy hitte Istent, hanem az, hogy ezt mások előtt is megerősítette.
Képességei miatt a fiatalon tisztté előléptetett katona békés és nyugodt időszakban teljesített szolgálatot a római hadseregben és kapta meg a kiérdemelt obsitját.
   Diocletianus császár uralkodásának idején a keresztények üldözése ismét felerősödik. Egyes írások szerint, amikor hitük miatt 40 katonával szemben fognak saját fegyvert, Flórián, a már pihenő idejét töltő katona kiáll a légiósok mellett, hitükkel és sorsukkal közösséget vállal. Kegyetlen ítélet a halál, de ez avatja Őt szentté és emeli példaképpé.
   A legendák szerint életében többször is találkozhatott a félelmetes, emberéletet kioltó, kárt okozó tűzzel és vízzel egyaránt, ám azok felett győzedelmeskedni tudott leginkább Istenbe vetett hite segítségével.
Flórián kultusza Magyarországon a XV.század körül alakul ki. Ma a tűzoltók és a tűzzel érintett szakmákban dolgozók védőszentjeként tisztelik.
Ünnepének előestéjén a ma is követhető és követendő példás emberi magatartása miatt szólok róla, meg egy kicsit azért is, hogy a blog gazdáját bemutassam, aki 33-évi Flórián - katonai szolgálat után tűzoltó nyugdíjas éveit éli.
   Köszöntöm hát a tűzoltókat, kéményseprőket, a lakatosokat, a fazekasokat, a bognárokat és mindenkit, akinek védőszentje Flórián, függetlenül attól, hogy még szolgálatot teljesítenek, vagy már obsitos katonák.

1 megjegyzés: