2009. május 10., vasárnap

Nem kellett volna a TV-t néznem!

   Minap egy tíz évvel ezelőtt szerkesztett műsort ismételt meg a városka  televíziója. Magamat is viszontláttam,mit mondjak, nem is olyan vészes, elfogadható a külsőmben a változás. A riportban örömömet fejezem ki, mert a működési terület legalább 15 önkormányzata anyagilag támogatta a tűzoltóságot a gépjárműfecskendő beszerzés pályázatához szükséges pénzösszeg előteremtésében és ez a korszerű technika meg is érkezett hozzánk.

   Eltelt egy rövid évtized és a gazda önkormányzat képviselő testülete ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozzájárult tűzoltósága gyakorló pályájának eladásához. Mivel annak idején a vagyon átvételétől a kevesek között ódzkodók közé tartozott és azt nem vette át, a vételi árral a megye önkormányzata gazdagodott. A netről letölthető előzmények birtokában megírtam a véleményemet a megyei közgyűlés elnökének és ezt a levelet - azért, hogy ilyen sajnálatos dolog ne fordulhasson elő - elküldtem minden érintettnek. Kormánytól, minisztériumtól, országos irányító szervtől egészen az értékétől megfosztott tűzoltóságig, A helyieknek természetesen személyesen postáztam ki.

   Az, hogy visszajelzést senkitől nem kaptam, lényegtelen dolog. Hasonló eseteket ellehetetlenítő intézkedések megszületéséről sem tudok. Kocsistól-lovastól 15 millió igazán kicsi pénz a megyének ezért a gyöngyszeméért. Naiv ember vagyok, hát el sem tudom képzelni a tűzoltóságot fenntartó önkormányzat képviselő testülete döntésének okát!?

   Közzéteszem a levelet, hadd olvashassák tűzoltóságok, okuljanak, vigyázzanak!



Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke

Dr. Hargitai János Úr részére

P é c s .

Elnök Úr!


Kellő felháborodással, vagy inkább fájdalommal szereztem tudomást arról, hogy a komlói tűzoltóság gyakorlópályája értékesítésre került. Az üzlet megkötésében – az interneten is olvasható dokumentumok szerint - az eladók részéről közreműködött döntésével a megyei közgyűlés, a komlói képviselő-testület és véleményével a komlói tűzoltóparancsnok.

Engedje meg kérem, hogy tájékoztassam a gyakorlópálya igazi szerepéről és véleményt nyilvánítsak az ügy egészéről.
1983-ban került sor a kialakított objektum ünnepélyes használatbavételére. Lehetővé tette ezt egyrészt az a segítség, amelyet számos vállalat és intézmény adott, másrészt a komlói tűzoltók számlálhatatlan órája, amelyet a kivitelezésre fordítottak szolgálati-és szabad- idejükben egyaránt.

Az 1982-ben átadott új pécsi laktanya mellett a megye immár a második olyan tűzoltóságával dicsekedhetett, ahol rendelkezésre álltak a sport-játék,tűzoltó versenyek -(önkéntes,vállalati, hivatásos) valamint tűzoltósági rendezvények helyi és technikai feltételei, a ma is kötelezően előírt szakmai képzés jelentős részének élettere.
A megye, annak tűzoltóparancsnoka ezután nagy gondot fordított arra, hogy a sorban felépülő új laktanyák mindegyike bírjon az előbb leírt feltételekkel. Baranya megye úttörő szerepet játszott. Elsők között mondhatta el magáról, hogy új, vagy felújított, de mindenképpen korszerű tűzoltó laktanyái vannak, amelyekhez elengedhetetlenül hozzá tartoznak a gyakorlópályák is.

Az elsők között megépített komlói pálya mára valóban elavult és felújításra várt. Állapotát megőrizni sem volt kis feladat. Ehhez az évek során segítséget esetenként kért, de kapni soha nem kapott sem a tulajdonostól, sem pedig a mindenkori fenntartóitól.

Mégis működött a folyamatosan változó feladatokhoz és célokhoz igazodóan. Ez egyértelműen a komlói tűzoltók érdeme!

Az eltelt 25 év során – a hivatásos tűzoltók kiképzési feladatain túl - a gyakorlópálya adott otthont a tűzvédelem társadalmi segítői seregszemléinek, a gyermek- és ifjúsági tűzoltó versenyeknek, a hivatásos tűzoltóságok számos elemből álló szakmai megmérettetéseinek, társszerveink különböző rendezvényeinek és még sorolhatnók. Gyermekektől volt hangos ez a kis katlan , amikor csak mi tűzoltók tudtunk helyet biztosítani rendszeres sportfoglalkozásaik megtartásához. Itt tarthatta a tűzvédelemért tenni mindig kész jó barát 70-éves születésnapját, a hivatásos tűzoltó a kibővített családi összejövetelét. Itt lehetett méltóképp elköszönni egy nyugállományba vonuló bajtárstól, de itt vehettünk végső búcsút, tarthattunk akár halotti tort is egy korán elment barátunk emlékére.
A felsorolás a teljesség igénye nélküli. Belőle azonban kiviláglik az, hogy a komlói tűzoltóknak a gyakorlópályájuk nemcsak szakmai-, de nemes értelembe véve személyzeti célokat is szolgált. Egyfajta rekreációs lehetőségként is funkcionált.
Ez egy elég jól archivált területe a komlói tűzoltóság 60-éves múltjának. Szabad megtekinteni a tűzoltók kis „múzeumában”, emlékszobájában.


Elnök Úr!


A tűzoltóságok gyakorlópályáinak szerepe ma sem változott. Az önkéntes tűzoltó mozgalom államilag is segített hanyatlása a hivatásosok ez irányú tevékenységét számszerűleg lecsökkentette nem azonos mértékben. Mohács térségében ma is jól működő egyesületek léteznek, a megyében elsőként Véménden alakult köztestületi tűzoltóság. Ebben az évben a Baranya megyei Tűzoltószövetség kezdeményezésére törvényjavaslat került a parlamentbe és az ágálók ellenére végre 12 év után szabályozás született az önkéntes tűzoltó egyesületek elfogadására, segítésére és megbecsülésére. Ezért a tűzoltóságok pályáira remélhetőleg ismét egyre gyakrabban lesz szükség önkéntesek felkészítése és megmérettetése céljából is.

2008. május 26-án a közgyűlés értékesítésre kijelöli a komlói gyakorlópályát. Senkinek eszébe nem jut, hogy egy „kicsi” vállalkozói érdek nem mérhető össze közfeladat ellátását befolyásoló érdekkel, ha mégis, hát alapos indokokat kell arra találni. A közgyűlés elnöke ezen indokok keresését mellőzve egyszerűen csak eleget tesz a szabálynak és kikéri a komlói képviselő-testület véleményét.

A gyakorlópálya eladásával a tűzoltóság működési feltételeinek állapota együtt romlott a tűzoltók közérzetével és ez nagyon is összefügg a tevékenységének színvonalával. Itt kapcsolódik az objektum eladásának kérdése a működési terület lakosságának érdekeihez.
Ebben a megvilágításban úgy vélem, hogy a megyei önkormányzat döntése az értékesítésről nem volt szinkronban saját maga elé kitűzött céljával, a helyi közhatalomnak a lakosság érdekében való gyakorlásával. Az SZMSZ pedig jól mondja. Kár, hogy csak én értettem így.

A tűzvédelem – hol beszél róla jogszabály, hol nem – a közbiztonság szerves része. Nos, hát most ez a közbiztonság romlott. Segített ebben az idei év első napjától más is. Az eddig másfél rajos Komló egyrajos lett, míg az egyrajosok (Mohács,Siklós,Szigetvár) másfél rajosok. Ez Komlónak létszám csökkentést, városának, működési területének pedig gyakori, időszakos védtelenséget hozott.
Már megint a közbiztonságon esett csorba!

Igaz, egy miniszter azt ír alá, amit elébe tesznek. 34 év hivatásos szolgálat alatt egyszer mondta egy belügyminiszter egy értekezlet szünetében a kis városi tűzoltóparancsnokoknak, hogy „Fiúk, hát veletek le kellene ülni, beszélgetni!”, de nem tette meg, igaz, nem is volt sokáig belügyminiszter. Ő sem!Még fontosabb és fájóbb az, hogy a közbiztonságon esett csorba mellett a működési terület lakósságának védelme is megsérült, pedig ahhoz való jogát nem kisebb szabály, mint köztársaságunk alkotmánya rendeli biztosítani.

Úgy a visszaminősítéssel, mint a komlói gyakorlópálya eladásával sérelmet szenvedett Baranya megye egésze is. (A három város előbbre lépése azért feltétlenül üdvözlendő akkor is, ha tevékenységük nagysága félévszázadnyi statisztika által igazoltan kisebb Komlóénál).

Jó lett volna, célszerű lett volna ezekről a dolgokról egymással beszélni, az asztalhoz a dologhoz értő embereket leültetni, szakmai felügyeleti szerveket megkérdezni és a döntést csak ezek után meghozni!

2008.szeptember 25-én Komló Város Önkormányzata Képviselő testületének ülésén tett eleget a megyei elnök vélemény kikérésének. Viták és csatározások helyett a jelenlevő 22 képviselő egyhangúlag mondott le a gyakorlópályához kapcsolódó használati- és elővásárlási jogról.

Az ülésre készített előterjesztés hiányos. Nem tartalmazza pl. felsorolásában a legfontosabb közösségi helyiségeket. Az előterjesztés pontatlan is pl. az építmények létesítését illetően. Az előterjesztés kísérletet sem tesz arra, hogy a gyakorlópálya értékeit a városra, annak tűzoltóságára vonatkoztatva megfogalmazza. Az előterjesztés nem is törekszik a mellékletként csatolt levelezési anyagokban meglevő ellentmondások feloldására.
A határozati javaslatba átvivődik a kuszaság. A testületi ülés ezen dokumentuma saját tűzoltóságát semmizi ki, azt a tűzoltóságát, amely kérésre, vagy anélkül is megszámlálhatatlan esetben segítette technikájával, kétkezi munkájával magáénak hitt városát.

1995. július 1-én országosan másodmagával nem vette át a tűzoltóságot az önkormányzat, majd vélhetően felsőbb” utasításra” megtette azt augusztus közepén. Honlapján az intézmények között ma sem szerepel. Lehetséges, hogy ebben keresendő a testületi ülés napirendhez kapcsolódó közömbössége?

A gyakorlópályára már ezt megelőzően szükség lett volna 500, később 300 végül 60-fős munkahely telepítése céljából. Ebből mégsem lett semmi, mert a tűzoltóság ragaszkodott a gyakorlópályájához, igaz, a munkahelyet teremteni ígérő elképzelés is meghiúsult. Ekkor az önkormányzatnak fogalma sem volt arról, hogy kié a tulajdon. Mégis, amikor 1995-ben a megyei önkormányzattól átvehették volna, nem tették, véleményem szerint fenntartási félsz miatt.

Az ügyben a tűzoltóparancsnok szerepe számomra nagyon egyszerű és világos. Ismerem Őt. A gyakorlópályához kötődő karbantartási-fenntartási munkáknak sosem örült. Most egy nyűgtől szabadult, de azért nem így gondolta. Az egzisztenciáját féltő fiatal parancsnok nem igazán mert ellentmondani, most várja eszközfejlesztésre a 15 milliót. Sajnálom, hogy nem a tűzoltóság személyi állományát ítélte meg fontosabbnak.

Komló Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága fennállásának 55 éve alatt mindig magáénak érezte a várost. Tett is érte sokat! Szeretik és becsülik is őket az emberek.

Nem ezt érdemelték!


Elnök Úr!

Olyan ez, mintha holnapra elvennék Nagynyárádtól a Muskátlis Házat, vagy betiltanák a Márton- Nap vigasságait.

Nincs közöttünk korosztálynyi különbség. Meg aztán jogom sincsen kioktatni senkit. Kérem eszébe se jusson ezt a hosszúra sikeredett levelet annak értékelni. Szándékom mindössze annyi volt, hogy tájékoztassam, mi minden húzódhat meg egy apró napirendi pont mögött, döntés előkészítéskor kérem, gondoljon erre!

A komlói tűzoltóság laktanyája is megyei önkormányzati tulajdon. Vigyázzon rá! Kérem!
Okulásul a levelet érintett másoknak is átadom.

Komló, 2008. november 4.


Tisztelettel:

Halász Jenő
nyugállományú tűzoltó
alezredes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése