2019. április 6., szombat

Drága Napfény!

Csigalassúsággal ugyan, de elindult a központi égitestünk fáradhatatlanul és folyamatosan küldött ajándékának hasznosítása a határainkon belül is. Egyre szaporodnak a napenergiát átalakító háztetők és parkok. Rövid idővel ezelőtt nemkívánatosnak, szinte feleslegesnek illett titulálni a villamos áram előállítását a melengető sugarakból, sokkal inkább elvárták az atomenergia paksi bővítésének elfogadását. Igen, ebben a kérdésben a mi kormányunk az, aki úgy viselkedik, mint a nap. Egyszer kisüt, másszor elbújva hagyja, hogy eltakarják a felhők.

Sokat és ugyanakkor keveset tudok ezekről az energia forrásokról, villamos árammá történő átalakításukról. A maghasadás egy veszélyes folyamat. A felelőtlen emberiség többször is bebizonyította, hogy rakoncátlan gyermekként soha fel nem takarítható, egészségre ártalmas szemetet képes  szétszórni körülöttünk. A megvalósult katasztrófáknak önmagukban is elegendőnek kellene lenniük a más, biztonságos utak kereséséhez. Ám ez nem így működik, legalább Magyarországon nem. Nemzeti konzultációban felteszik a kérdést: Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány támogassa a gyermeküket nevelő nők munkavállalását? Micsoda kérdés ez? Lehet nemmel is válaszolni erre? Paks bővítésével kapcsolatban nem kaptam kérdést. De elfogadható tájékoztatást se, sőt inkább titkolódzást, érthetetlen titkosítást. A kormány nem volt kíváncsi a véleményemre, senkiére.  Meghozta a döntést nélkülem, nélkülünk. Pedig én még olyan pici dolgokra is rákérdeztem volna, mint a Duna alacsony vízállásának hatása, hőmérsékletének növekedése, várható környezeti károk meg ilyenek. Erről az egész Paksról most olyan nagy a csend. Vélhetően a közelgő választások miatt.

Nem tudom hány forintot kellene fordítani naperőművek építésére a villamos igényünk megnyugtató biztosításához? Nem ezt az utat kellene inkább járnunk? 
A Mecsek bányái bezártak, nem működik az ércdúsító sem, máig nincs megoldva a veszélyes hulladékok végleges tárolása. Csak én gondolok túlzott mértékű kiszolgáltatottságra Paks II. megépítése esetén? 

Központi égitestünk meg csak járkál itt és szórja sugarait. És soha nem felejt kinevetni engem, ha a villamos energiát szolgáltatóm számláját értetlenül olvasgatom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése