2011. március 22., kedd

A rend hiánya

    A parlamentünk egy munkahely, nem is akármilyen. Az ott dolgozni kívánó rendesen megmérettetik. Miután a jelentkezési lapját beadja, százezrek hallgatják meg kíváncsian, vajon alkalmas lesz-e feladatának ellátására. El is mond hát magáról és az őt támogató szervezetről annyi szépet és jót, amennyit csak meg tud fizetni, amennyi igazából nem is létezik. Ígér fűt és fát. Szól biztatóan, kánaán lesz itt az élet, ha ti rám szavaztok, majd rendet teszek én, jól figyeljetek és így tovább.
Jön egy csendes nap és estére - ha kell éjszakába nyúlóan - a felvételi kérelmek elbírálásának eredményeit kihirdetik. Lökdösődés, bökdösés, pozíció-harc, helyfoglalás és a székek megtelnek. Egy kis ismerkedés,helyismeret, próba gombnyomás, hol az igen és hol van a nem. Rendben is van, azt úgyis közlik, mikor érjen és melyikhez az ujj. Jöhet az eskü, a négyéves beton.

     Mi történt? Széksorok üresen ásítoznak, gazdáik feneke ma nem is illette az ülőkéket. Ennyire el lennének foglalva? Mi mást is csinálhat egy képviselő, amikor a házban alaptörvény megalkotásáról van szó? Talán dohányzó helyet keres néhány metró megállónyira, talán épp egy bizottságban dolgozik olyan ügyön, ami alkotmánynál fontosabb, talán csak kávézik és beszélget egy csendes sarokban.
Ám az is előfordulhat, hogy ma nem is blokkolt, mert fontosabb ügyben házon kívül jár el. Elugrik Gödöllőre adós ügyekben véleményt nyilvánítani eus értekezésen, vagy otthon marad sürgőssé vált polgármesteri elképzeléseit megvalósítani. Ügyes polihisztor ő, mindenre képes, egy embernyi dolgot három helyett is végez.

Azt tehet, amit akar, nem hiányzik senkinek, csak a választópolgárainak.

Már a preambulum miatt is érdemes megcsinálni, szól a szónok és gunyoros hangon gyalázza a hiányzó ellenzéket. Elfelejtette, hogy korábban ő is engedély nélkül hiányzott a számára fenntartott székről.

    Véleményem szerint - az alkotmány jelentőségét megerősítve - a tisztelt házban minden képviselőnek minden ülésen kötelező a megjelenés és az alkotó együttműködés, mert ez és a választókörzete az ő szolgálati helye. Ez a szolgálat nemes, egész embert megkövetelő, nem férhet bele semmi más.
Pénzbüntetést kapott néhány képviselő, mert duplán is felvett egyféle járandóságot. Jóhiszeműség ez, vagy csalás? Mindenesetre ezért munkahelyekről embereket elbocsájtanak. Gyakori távollétük miatt a képviselő polgármesterek nem dolgozzák le a törvényes munkaidejüket. Az igaztalanul magas munkabérüket gondolkodás és szemrebbenés nélkül mégis felveszik. Pofátlanság ez, vagy annál már több?
A hiányzókkal szemben illene azért valami retorziót alkalmazni. Bevezetném, vagy visszahoznám azt a régi kiküldetési díjas rendszert. Az ülésen részt nem vevő arra a napra összesen 31 Ft. napidíjat kapna. Büntetését megtetézném azzal, hogy egy hónapig nem használhatná a parlamenti büfét és étkezdét. No nem azért, hogy bélebűzhödt legyen. Az otthonról hozott zsíros kenyér után pedig kötelezően ő takarítana.

    Régen is sok baj volt a parlamenti munkásokkal, de tőlük nem is vártunk el semmit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése