2011. március 27., vasárnap

Kirakatban a jó szerencse


    A Komlói Kirakat legutóbbi számában talán fizetett hirdetésként megírt sorokként olvashattam az MSZP Komlói Szervezete tollából. Igazán szép az lett volna, ha a "Mivel foglalkozik a FIDESZ frakció" című - kritikának szánt - írás a kirakat közéleti mellékletében, a Jószerencsét-ben jelenhetett volna meg, mintegy igazolva a kiadvány hirdetett közéletiségének valódiságát.

   Volt egyszer egy Mecseki Bányász, amely hosszú évtizedeken keresztül igyekezett a lehetőségeihez képest valóságos képet festeni városunkról. Követte azt a Komlói Újság, ám az érdekes módon - a húsz év óta folyamatosan hirdetett pozitív irányú társadalmi változások ellenére - olyan rózsaszín képeket festő tükröt tartott a kezében, amely nem tette lehetővé a közösségen belüli hiteles tájékoztatást. Ez zsugorodott most tovább egy hirdetéseket kürtölő összeállításban havonta két alkalommal olvasható mellékletté. Közéleti jelzőt kapott és térségi teret. Az egyiknek nem felel meg még jóindulattal sem, a másikhoz meg a helyi sajtónak ilyen terjedelem mellett ugyan mi köze? Megfelelni akarás és nyűg ez így, pénz kiadása kétes érték megszerzésére.
Tételezzük fel, hogy a Kirakat mindezért kér három milliót úgy, hogy az anyag összeállítását mások végzik. Az eddigi tartalom alapján remélhetően ez utóbbiért senki nem kap egy fillért sem. Kellene akkor mondjuk még másfél millió forint és egy szakember, aki újságot - a szó igazi értelmében - tud készíteni. Én ismerek ilyet. Lehet, hogy erről a megoldásról a spórolás jegyében mondott le egy önkormányzat? Vagy ha a témát nem tárgyalta, akkor a polgármester, vagy alpolgármester, vagy főjegyző, vagy aljegyző, vagy mit tudom én kihez tartozik ma egy ilyen fontos terület? Akár egy túlfizetett személy bérének mérséklése pénzügyi megoldást eredményezhetne, de megoldás lehetne anyagi áldozatokkal járó, indokolás nélküli személycserék kerülése is.

Távol áll tőlem, hogy a mai melléklet készítésében közreműködőket egyetlen rossz szóval is illessem. Én helyette szabad sajtót szeretnék olvasni a városom életéről, ügyes-bajos dolgairól, az emberekről, panaszaikról és örömeikről. Kisebb településeknek már van ilyen lehetőségük, nekünk meg már nincsen. Lehet, hogy ezért is fogy vészesen a már csak huszonhatezer?

    Az igaz sajtó feladata a közösségen belüli tájékozódás és közösségvállalás segítése. Ennek eszközei messze túllépnek a közélet hírein. A feladat teljesülése a közösség fejlődését eredményezi és ez sokkal többet ér a gazdaság növekedésénél, annál sokkal fontosabb. A döntést hozó, vagy hozók ezzel nincsenek tisztában, vagy egyszerűen nem érdekli őket.Az egyik rossz, a másik meg sokkal rosszabb. Ezért hát azt remélem, hogy tudatlanság szüleménye a mai "médiánk".

Imre (Isten nyugosztalja), az újságírás egykori felelős helyi művelője, ha látná ezt a mai helyzetet, hirtelen szóhoz se tudna jutni, de jó tanácsát hamar kibökné: "Gyerekek! Ne angyalok, ne is ördögök, emberek legyetek, ez a legnemesebb!" Majd egy régi, őszinte tartalmú "Jószerencsét" köszönéssel búcsúzna.

1 megjegyzés: