2020. október 5., hétfő

A jót nem adni bűn?

 

Egy mondás szerint bűnös az az ember, aki bár tehetné, mégsem adja a jót. Ami valakinek jó, elképzelhető, hogy másnak az a rosszat jelenti. Követendő szabályok szorító karjai között éljük le az életünket. A jogszabályok alkotóitól elvárható a mindenki számára jóra való törekvés. Szándékosan vagy tudattalanul, ez bizony nem mindig sikeredik. Van-e lehetőségem akkor a választásra? Jót teszek-e, ha végrehajtom a rosszat, ha pedig nemet mondok rá, helyesen cselekszem-e?  Ugyanígy küszködhetünk Isten törvényeivel is. Hiába fogadja el azokat az eszem, ha mást akar a szívem. És így élem le az egész életemet, a jó és a rossz állandó kíséretével, választási lehetőségeikkel.

Amikor először rácsodálkozok a világra, fogalmam sincs arról, hogy mi az a jó és mi a rossz. Hamar rájövök, hogy édesanyám gyengéd ölelése nagyon jó dolog. És ahogy a gyermekkort elhagyva felnőtté válok, már mindent tudok a jóról és a rosszról. Azt hiszem, de ez nem igaz, mert jönnek az új ismeretek. Ezek az egymásnak ellentmondó fogalmak minden emberben másképpen rögzítődnek, tehát soha nem lesz fekete-fehéren elkülöníthető. Ami neked rossz, az lehet nekem akár a jó is. 

Amikor gyermeked születik, tanítsd meg neki cselekedni a jót, de mondd el a rosszat is. Vigyázz, mert legnagyobb tanítómestere a te életed lesz! Társad hasonlóan tegye ezt és a gyermek természetesen jó lesz. Az ember élete is egy tanár, szerteágazó tudással, kellő erőszakkal, gyengéd okítással, mégis mindenkor befolyásolhatóan. Hiába tudod, hogy a kisiskolás buksiját teletömik felesleges, gyakran ellenőrizhetetlen információkkal, nem tehetsz e gyakorlat ellen semmit, de a fejecskében rendet tehetsz. Nem különb a felsőbb iskola sem és minden jót és rosszat magában hordozhat egy munkahely, vagy más közösség is.

És mégis hogyan kell csinálni? Miként kell és lehet a birtokomban lévő jót másnak adni? Gyereknek, unokának, szülőnek, társnak, barátnak, ismerősnek, arra rászorulónak? Keveseknek adatik meg az, hogy tanulás nélkül -csak mert a génjeikben hordozzák- szórni tudják a jót. Nem így működik, a jót adni és elfogadni, kemény edzések utáni munka eredménye lehet. Ha jól dolgoztunk, felneveltük testünk minden porcikájában a szeretetet és akkor annak ápolása már a világ legegyszerűbb feladata lesz. Gyakorolni, kinyilvánítani kell, ahányszor arra lehetőség kínálkozik. Egy falat kenyér, egy mosoly pillanatok műve csupán, mégis egész napra elegendő örömet adhat. Tékozoljunk hát nyugodt szívvel korunktól függetlenül és közben keressük az újat, mit csomagolhatunk be a másoknak is adható ajándékok tárházába. Ha elég ügyesek vagyunk, ez a körforgalom állandósul és nem követjük el a bűnt azzal, hogy a jót megtartjuk a saját zsebünkben.  

Az a kontyos hajú leányka ott a tóparton tenyerén tartva segíti nagy csillagunkat álomba szenderülni. Nem gondol arra, hogy a fáradtan búcsúzó napsugár ezt megköszöni és arra sem, hogy örömet okoz nekem is. Mert ez az érzés tölt el, ahányszor csak látom ezt a képet.

3 megjegyzés:

  1. Szerbusz nagyon szép és igaz amit írtál én személy szerint is azon vagyok,hogy sok szeretetet és örömöt adjak ember társaimnak minden gondolatom az,hogy mit tegyek,hogy segítsek és erre mindig meg adja az élet a választ örülök,ha tehetek valakinek valami jót általában szeretnek az emberek ami tőlem tellik megteszem és jó lenne,ha mindenki ezen munkálkodna köszönöm nagy tisztelöd vagyok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Erika!A leírt gondolataid írásra ösztönzőek,a neved jelentésének megfelelőek.

      Törlés
  2. Én így élek ha tudok segítek ha nem tudok probálok nem ártani!

    VálaszTörlés