2019. augusztus 2., péntek

Chopint hallgatom

   Chopint hallgatom, az A-moll keringőt. Néhány perc szikrázó napsütés, hulló csillagok, ragyogó gyöngyfüzér, megszakadó szív, ismeretlen bánat. Bachnak és Mozartnak is tetszhetne,  improvizációkból megszülető, varázslatos muzsika.

    A kamaszodó lányka hirtelen felindulásból, gyermekhez igazán nem illő jelzővel illeti édesapját. Nem az első eset, a szülő meg is határozza a feladatot:
   -Indokold meg, miért gondolod azt, amit mondasz!
   -Miért gondolom? Hát nem gondolom csak mérgemben szokott kicsúszni a számon. Komolyan nem is gondolhatom, csak idegesít a nevem mellé biggyesztett "kicsi" jelző, amikor megszólítasz. Igazad is lehet, viselkedek néha pici gyermekedként, de majd megpróbálok változtatni rajta. Kívülről én nem láthatom magam, jó, majd kevesebbet hisztizek és - beszélek vissza. Az lehet velem a baj, hogy sajna a legtöbbször előbb cselekszek, mint gondolkodom. A végén mindig megbánom, hogy milyen gyerekes voltam. Dehát én még gyerek vagyok!? -fejezi be szepegve és mosolyogva válaszait a kiskamasz.

    Vallomások, stilizált jellemdarabok, szabadon előadható fantáziák, gyengéd elegancia, varázslatosan változó harmóniák, olvashatom ezeket Chopin keringőiről. Csiszolta, faragta, a legkisebbekkel is heteket dolgozott. Javított, átírt, újra komponált, hogy megszülethessen a tiszta gyémánt.

    Lelkében való eligazodásában segíti az édesapa a gyermekét, amikor kérdőre vonja őt, akinek válaszában minden rejtőzködés nélkül már benne van a felnőtté válás csírája és a feltételek nélküli szeretet. Házi feladat az egész családnak és a lecke írását csak megkönnyítik a zongorához ülő leány billentyűket érintő ujjai. Keringőt játszik, Chopint, az A-mollt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése