2018. szeptember 6., csütörtök

Kilóg a sorból

Magdi eladta a jussát és a családi házba új lakók érkeznek. A falu idős emberei sorra kiköltöznek a temetőbe, megüresedő otthonaikat gyakran foglalják el idegen, városi emberek.Többségük hamar beilleszkedik, keresi és meg is találja azokat a kapcsokat, amelyek segítségével összeköti magát és családját a már itt élő emberekkel.
Megváltozott az élet. Nem műveli mindenki a földjét, bár a többség akarja. Legalább rendben tartani nagy erőfeszítéssel, fizetett segítséggel. Az utcán más a helyzet, az mégis csak a porták kirakatja! A részönkormányzatok folyamatosan sokat tesznek a rend fenntartásában. Igazolják ezt a közösségi életet szolgáló építmények és területek csinosítgatása, az ápolt virágágyások. Jóleső érzés látni ma még az ablakoknál kihajoló virágokat, alattuk a tisztára sepert járdákat.

A helyzet azért mégsem ennyire rózsás. Akadnak lakók, akik mástól várják el, hogy a házak előtt a járdákat övező füves területeket lekaszálják. Ezek a sorból kilógó emberek azért néha kaszát ragadnak, még ha a szégyenérzetük miatt teszik is ezt. Van közöttük olyan is, aki a fűnyíró rendszeres használata helyett rendhagyó megoldást keresett és talált. Térkövekkel borított be mindent a ház falától a közútig. Más szín, más szélesség, a környezetből kirívó megoldás. Önkormányzati területen is beruházott, de biztosan kapott rá engedélyt. Ez a megoldás nekem nem tetszik. Leginkább azért, mert esténként itt gépjármű parkol, nem is akárhogyan, a házra merőlegesen. A járdai szakasz gyalogosan nem használható, a járművet ki kell kerülni az úttest felé. Nem azért aggódok, hogy a Gumó kocsmából hazafelé ballagva engem fog elütni egy arra járó autó, inkább az apró gyerekek miatt. Akik estefelé szabadon rajcsúrozva -szülői felügyelet mellett is- éppen a parkoló autó miatt gyakorta veszik igénybe az úttest gidres-gödrös aszfaltját. Néha esztelenül közlekedő emberben pedig mi sem szenvedünk hiányt.

Borúlátó vagyok, ez nem jó. Miért nem akarok hinni abban, hogy egyszer majd kinyílnak a kapuk és esténként az udvarban parkolnak az autók, nem össze-vissza, előre, hátra és keresztbe. És nagy játszótérré válik újra az utca, kicsinek és nagynak, ha már  nem jönnek fáradtan hazafelé tele tőggyel a tehenek.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése