2013. január 6., vasárnap

Te válassz

     Foga van, vagy lesz még a télnek, aztán a kutya sem ette még meg azt. Vízkereszttől mégis búcsúztatjuk észak zord hercegét és türelmetlenül várjuk, hogy a tavasz tündére ajtót nyisson ránk. Hamvazó szerdáig gazdag hagyományainkat ápolva csak mulatunk, egészen a farsang farkáig. A karnevál az a csúcspont, ahol még kitombolhatjuk magunkat, aztán illő csend, egészen Krisztus feltámadásáig.

     Jelmezes, táncos népünnepélyek voltak ezek a farsangvasárnapok. A legények ekkor tűzték kalapjukra a lányok adta bokrétákat és közülük a merészebb ekkor ivott először apósa kontójára, mise után a kocsmában. Az esti bálban pedig mindenki szabadon forgatta meg kedvesét a jelmezek csalóka takarásában.

     Megváltozott a világ. Kevesebb a farsangi bál. Kevesebb ember az, aki megengedheti magának a gondtalan télűző mulatságot. Több az olyan rendezvény, ahol sznobok öltik magukra a maskarát és ügyesen dörgölőznek a vélt, vagy valós nagy majmokhoz. Volt is ilyen, meg lesz is mindig.
Egy új jelenség azonban tovább rontja a farsangi mulatozások igaz tartalmát. A bálozók közül egyre többen nem viselik az álarcot. Az ő arcuk fedetlenül is egy maszk. Ha jól belenézel a szemükbe, csak a csalárdságot, hazugságot és az öncélú számítást látod. Vigyázz, mind feléd közeledik! Hordozójuk legyen akár naponta látott közszolga, kicsi, vagy nagy, menő üzletember, vagy éppen ügyes adócsaló, el fogják rontani a báli hangulatodat. Keress hát egy olyan bulit, van még rá időd, ahol tiszta szívű, őszinte emberek ropják a táncot, hívják a mindent megújító tavaszt! Ám ha ilyet nem találsz, el ne keseredj! Tegyél kísérletet a menazséria helyes irányba terelésére. Jövő farsangra meg fogod látni, hogy erőfeszítésed elérte-e a célját. Annak, aki tiszta szemekkel kér fel a táncra, nyújtsd  bátran a kezed, ha takarja álarc az arcát, ha nem. Ha azt látod, hogy a kísérleted meghiúsult, keress a parkettára a seregleten kívül olyan partnert, aki nemcsak felkér, de veled együtt akarja hívni a tavaszokat úgy, hogy közben nem engedi el a kezedet. Egyáltalán, már jövőre legyél te a kiválasztó!

     Miért is nem lehet minden ember farsangi arca olyan felszabadultan mosolygó, bizalmat sugalló, közös táncra csábító, mint a messzi Rio karneváli szambája?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése