2023. szeptember 19., kedd

Közvetett befolyás százmilliárdokért

   Hatvan esztendeje élek úgy, hogy lehetőségem van leülni a televízió készülék elé. Az évek múlásával az egyetlen csatornával párosult a kettes, majd bemutatkoztak a megszámolni már nem érdemes magyar és idegen műsort sugárzók. Egyszer már kiértékeltem a kommunikációnak ezt a jeles eszközét és sok jót nem igazán tudtam róla mondani. Talán csak annyit, hogy enyhíti a magány nyomasztó világa szülte  fájdalmas érzéseit és gyógyszer nélkül is segíti az embert kiruccanni az álom világába.  
Akkor mégis mi az, ami most kibuggyanni készül belőlem? Mi késztet engem arra, hogy ismét az otthonomba magát befészkelő készülékről beszéljek? Hát a szolgáltatóm viselkedése! Ki az, hát a Vodafone. A nagyszobában elhelyezett TV-hez csatlakoztattak egy kütyüt, ebben a helyiségben minden látható. A teraszra egy nagy képernyőset helyeztünk, ha sokan vagyunk (ehhez a kicsi családom jelenléte is elég), itt nézzük jó időben leginkább a sporteseményeket. A fenti hálóban van egy régi, az alvás előtti esti műsorok korlátozott megtekintésére ad lehetőséget.
A Vodafone gondolt egyet és a sok csatornából csak néhányat meghagyva, az alábbiakat közölte: "Tisztelt ügyfelünk! Szeptemberig minden analóg csatorna-köztük az itt elosztott csatorna-műsorjele kivezetésre kerül. A digitális jel vételezéséhez médiaeszközre van szükség..." hol, hogyan rendelhető meg, végül megköszöni, hogy igénybe veszem a szolgáltatását. Ha tehát a megszokott életvitelemet szeretném folytatni, akkor legalább két eszközt kell megvásárolnom és beszereltetnem. Mennyi plusz kiadást kóstál ez havonta, nem tudom. A tartalékként még létező két darab régi, de üzemképes tévé sorsáról nem tettem említést.
Időközben megerősítették azt, hogy az egészet komolyan gondolják. Már csak azt kellene tudnom, ki gondolja komolyan. Mert nem is olyan régen a Magyar Állam 100 milliárdokat áldozva 49 százalékos közvetett befolyást szerzett a Vodafone Magyarország Zrt-ben. Ez utóbbi mondatot kellene lefordítani magyarra a 800 ezer tévét néző és a 3 millió mobil szolgáltatást igénybe vevő állampolgár számára. Mert ugyebár az Ő adós forintjaik tették lehetővé az üzlet megkötését.
 
   Én személy szerint kíváncsi lennék arra, hogy az állam nevében megkötött üzlet mögött ki áll? Kik dugták össze az okosnak tartott fejüket és döntöttek már sokadszor az érintett milliók megkérdezése nélkül? Miért vásároltak, mit akarnak a megszerzett lehetőségekkel elérni? Mint tulajdonost, beavatnak engem is, válaszolnak nekem? Tartok attól, hogy nem. Pedig lenne ötletem a tömegeket szolgáló eszközök emberformáló erejének kihasználására.
Sokadik érzékem azt sugallja, hogy a megvásárolt közvetett befolyásnak nevezett valamit a parlamenti többségünk az emberek millióinak további lebutítására kívánja felhasználni. Sok-sok éve szorgoskodnak ezen, mert az irányított -füllentésektől se mentes- egyoldalú tájékoztatás, az irdatlanul sok milliókért kiragasztott firkálmányok és óriás plakátok nem hozták meg a kellő eredményt. Még mindig pislákol bennünk némi értelem.  
Ám az is lehetséges, hogy féltve óvnak bennünket a semmitmondó, értéktelen műsorok tömkelegétől és a sok csatorna elrejtésével csak a jót akarják adni nekünk. Gyerekként kezelnek bennünket, de azért nagy kár az, hogy helytelenül, a gondolkodás nélküli cselekvésekre buzdítanak bennünket.
 
   Én még nem vagyok elég hülye, mert nem tervezem további kütyük beszerzését és készülékeimbe építését. Lefaragok inkább asztalaim lábaiból pontosan akkora darabokat, amekkorák a feleslegessé váló készülékeim magasságai. Így kettős siker gazdája lehetek. Nem kell egyiket se kidobnom és valószínűleg leszűkül annak az esélye is, hogy a sugárzott műsort a gyakori reklámok otrombán elrondítsák.
2023. szeptember 19-én beváltották az ígéretüket és elnémították a médiaeszköz nélküli darabokat. Tudtam, hogy ez be fog következni, miért foglalkozok sokadszor velük? Mert köszönettel tartozom a szolgáltatóm tulajdonosainak még akkor is, ha ez a mostani lépésük a kövezeten csattanó csizmákat juttatják eszembe a régmúltból. Ez ijesztő, de talán megnyugtat és kárpótol azt a temérdek szabad idő, amit a nyakamba zúdítottak, amit bármire felhasználhatok, hisz nem kell a  számomra többségében értéktelen műsoraikkal a látásomat és hallásomat rombolni.                                                                                                                                                                              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése