2021. július 10., szombat

Védelem és biztonság

    Nyugdíjas ismerősömet keresem, nem sikerül vele telefonon beszélgetni. Születésnapja van, gratulálni szeretnék neki, de nem jön össze a rövidke eszmecsere. Éppen csak kinyitotta a hetvenes éveinek kapuját és ő azok közé tartozik, akiket nem felejtek évente köszönteni. A gimnáziumi évek után azonnal munkába állt, tanult tovább és dolgozott egészen a felső korhatárig. Dolgos éveinek egyetlen munkáltatója adta kezébe havonta a hűséggel megszolgált, nem igazán magas középkáderi fizetését. Nem volt könnyű dolga. Gyermekeit majd egyedül nevelte, szűkös anyagi háttérrel kitartóan és becsülettel. Most havonta annyi forintot utalnak a számlájára, amelyből megél. Nem legénykedik, nem jár tengerpartokra üdülni, megtanult jól beosztani. Szerencséje van, egyik gyermekénél él, aki nem szedi be a közös költségeket, nem fizettet vele albérleti díjat. Így aztán kevésbé érzi meg forintjai vásárlóértékének folyamatos romlását. De látja és ahhoz igazodik. 

   Néha-néha szeretne kitörni fogságából legalább olyan mértékben,hogy unokáinak egy név-vagy születésnapra a tábla csoki mellé valami mást is adhasson ajándékul a szeretetén kívül. Ezért hát fogja magát és születésnapja szombatján dolgozni megy. Betanított munka, illesztés meg ragasztás, mindössze ügyes kezek, na és idő szükségeltetik hozzá. Hát ezért nem szólalt meg a telefonja, ezért nem ült otthon és várta, hogy valaki hozza a feldíszített tortáját. Biztosan tudom,hogy másnap mindent pótoltak, de az már nem ugyanaz! Én is elkésve húztam meg a füleit.

   Magyarországon ma statisztikai adatokkal igazoltan a nyugdíjasok közül százezrek nyomorognak. Értsük ezt úgy, ahogyan kell! Nincs meg a betevő falatjuk. Újabb százezresek csoportját alkotják azok, akik még néhány gyógyszert kiváltanak a patikából, de éppen úgy éheznek és gyűjtögetik garasaikat a vasárnapi párizsi szalámis szeletekhez. A következő nagy csoport már étkezik rendesen és spórol egy hétvégi kiruccanásra. Akiknek ennél több van, azok jól fizetettek voltak de tb-maximum alattiak. Az előbbiekhez képest kisebbre apadt a felső határt elértek száma. Ők is aggódhatnak pénzük romlásáért, de még a legjobbakat válogathatják a boltokból. Szűk csoport az 1-2 milliósok köre, de jól láthatóan növekszik a számuk. A tb-maximum eltörlése teljesen szétszakította a nyugdíjasokat. Leírni is nehezemre esik a különbségeket, nem is teszem meg. Akkora -mesterségesen megásott-  szakadék tátong ember és ember között, ami semmivel meg nem magyarázható. A "nagyok" közé soha nem tud tartozni az életét folyamatos munkára "pazarló" kisember. Ezek az óriási különbségek tudatosan létrehozott eszközei az emberek megosztottságának.  

  Születésnapját ünneplő ismerősöm faluja tiszta és rendezett. a megye székhelyéhez közeli. A családi házak közül néhány tulajdonost váltott, jó pénzért. Nyugatról jött átlagemberek vásárolták meg azokat. A hozzájuk fűzött jelzőt minden ártó szándék nélkül írtam le. Egy közös bennük, a nyugdíjasság. Hazánk üdülő-fürdő helyei környezetében egyre több idegen nyelvű ember sajátjaként fordítja el a kulcsot a bejárati ajtó zárjában. Ennek oka kettős. Egyrészt gazdagok vagyunk a termálvizekben, másrészt egy nyugdíjas házaspár forintra átszámított pénze ma anyagi gondok nélküli élet feltételeit teremti meg nálunk.

   Mostanában gyakran vetődik fel a nyugdíjak körüli anomáliák rendezésének kérdése. Választás lesz tavasszal. A kormány- és ellenzéki pártok nem véletlenül foglalkoznak ezzel. Nagyon sokan vagyunk mi "élősködők", akik megjelenünk voksainkkal az urnák előtt. Akik bízunk a következő választás tisztaságában, a velünk -és mindenki más, segítségre szoruló emberrel- való törődésben. Reméljük azt is, hogy a krumplit már most leteszik az éhes szájak asztalára, nem pedig a választás előtti hetekben osztogatják apró szatyrokban. Bízunk abban is, hogy a Kossuth Lajos utca 11 szám alá nem jelentkezhet be több tucat külföldön élő ember, hatóságok hallgatólagos, határozatokban is rögzített engedélyeivel. Azt csak feltételezni merjük, hogy az utcákon és közterületeken nem lesznek olvashatóak fellengzős ígéretek, egymást pocskondiázó mondatokba fogalmazott förmedvények. Mert azok gyakran válnak szennyes eszközeivé a választási harcoknak. Mindenesetre új szabályozókkal kellene megszüntetni a rendellenességeket. Elérni azt, hogy a hosszú sor végén állóknak is jusson elég kenyér, ami alkalmas lehet morzsányi örömek vajúdás nélküli megszülésére. Ne nézhessen ki a nyugdíjasok élete úgy, mint ez a kerítés! Elől lombos zöld-takaró, virágokkal, a végén meg csak a kopasz drótszálak. Pedig hát elől is, hátul is megegyező a feladata, szerepvállalás a védelemben és a biztonságban. Összekapaszkodva, egy akarattal.

   Egy év múlva pedig, ha a kedves ismerősömnek gratulálni szeretnék  az elkövetkező születésnapja alkalmából, rögvest felveszi a telefont. Mert otthon ül, várja szeretteinek köszöntőjét, miközben beleszúrja kedvenc tortájába az ünnepi gyertyát. Az asztalra helyezett dobozokra veti pillantását és mosolyog. Neki van évfordulója, de az ajándékozásból fakadó saját öröméről maga is gondoskodott. Végre sikerült a gyerekeknek kicsit komolyabb vásárfiát venni, biztosan örülni fognak azoknak. Nyílik az ajtó, boldogságát én innen látom messziről, egy kibuggyanni készülő könnycseppet a szeme sarkából. És annak semmi köze nincsen ahhoz, hogy éppen vasárnap van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése