2020. február 16., vasárnap

Egyszerű történet


Nagyon egyszerű történet ez. Valaki körbetelefonált a faluba, hogy este hat órakor találkozzunk egy születésnapos ember háza előtt. Jókora kis meglepetés készül-gondoltam én, amikor a riasztás-szerű meghívást hallottam a mobilomon. Éppen ő az, akit nem felejtek minden évben személyesen is meglátogatni évfordulója kapcsán. Megteszem ezt az idén is, de miért maradnék ki egy ilyen közös buliból?
Egy sima, csütörtöki hétköznapon történt mindez. Már besötétedett, a lenyugvó nap tétova fényeit se láthattuk már, eltakarták azokat a nyugatról érkező felhők. Az utcai közvilágítás bátortalan lámpácskái azért elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy az egybegyűltek felismerjék egymást. Gyenge sejtés élt bennem ugyan, de őszintén szólva, fogalmam se volt arról, kikkel fogok itt találkozni. Úgy hiszem, hogy ezzel a többiek is így lehettek, akik örömmel üdvözölték a másikat. Lehettünk vagy húszan, többségében házaspárok, amikor az ünnepelt udvarába besettenkedtünk. A lakás bejáratától kiszűrődő fény óvatosan világított meg bennünket. Láttam a kedves-mosolygós arcokat, hallottam a köszöntő dal egyre határozottabb refrénjeit. A küszöbét átlépő házigazda kíváncsi érdeklődést tükröző arcán nem kellett csodálkoznunk. És amikor a meglepődő szemeit ránk meresztette,  nekiláttunk egyenként "meghúzni a fülét" átnyújtani neki a kezeink ügyében e célra tartogatott boros flaskákat.

A nagyszoba melegében azután hangosan duruzsolva töltöttünk el néhány órát. Előkerült a torta, a saját és hozott sütemények is. A bevezető pálinkákat felváltották a finom borokkal töltött poharak csengése. Szó ami szó, jól érezhette magát az is, aki italának az üdítőt választotta.
Társaságunk díszes vasárnappá, tavaszias hangulatúvá varázsolta február elejének e szürke napját.
Nem egy jubileumi, vagy kerek évforduló volt ez. Ilyen spontán, szeretettel megtelített születésnapi köszöntés mégis nagyon emlékezetessé tehette az ünnepelt évfordulóját. Nem jellemző, hogy ilyen ajándékokkal gazdagodnának ma az emberek. Akkor ez a történet nem is olyan egyszerű?  

5 megjegyzés: