2018. február 28., szerda

Nyugodtan válogass!

Hódmezővásárhelyen február 25-én  polgármestert választottak.  Meglepetésszerű volt és meghatározó különbséggel nyert a független jelölt a kormányzó pártot képviselővel szemben. Ettől hangos most a média.
Ebben a nagymúltú, megyei- jogú városunkban nem először tartanak időszaki választást. 2010-évben 15775 választásra jogosult járult az urnákhoz és választotta meg polgármesterének azt az embert, aki ma fontos tisztséget tölt be a kormányban. Két év múlva csak 12301 polgár voksol és ültet önkormányzatának első székébe azonos beállítottságú személyt. Ez a mostani megint időközi, ahol 22745  személy nyilvánítja ki véleményét, akaratát.

Mi történhetett Hódmezővásárhelyen?
Régen volt az, amikor kötelezővé tették a választásokon való megjelenést. Komolytalan volt az és mégis komoly, diktatúra a hirdetett demokráciában. Egyetlen jelöltre véleményt bedobni a ládikába és a cetli sorsát már nem is látni. A kínálat megváltozott, ma valóban választhatunk. Vásárhelyen ezt érezhették meg az emberek? Bő tízezerrel többen léptek be a szavazó helyiségekbe. A polgármester választását megelőző kampány semmivel se lehetett jobb, vagy rosszabb, tisztességesebb, vagy tisztességtelenebb, őszintébb, vagy hazugabb, olcsóbb, vagy gazdagabb az ezt megelőzőknél. A várostól messze élek, az ottani hírekről közvetve szerezhetek tudomást, minden esetben megosztót.

Valaminek történnie kellett Hódmezővásárhelyen! És mert egy konkrét eseményről nem szól a fáma, a város lakói minden bizonnyal egy hosszú időszakot értékeltek. Nem csak a megjelenésük váratlanul magas számával, de döntésük végeredményével is. Az emberek az elégedetlenségüket juttatták kifejezésre. Valamivel, valamikkel, valakikkel tele van a hócipőjük. Komoly, a tétlenségből kimozdító helyi kérdésekről lehet szó. A kialakult helyzet tele lehet tanulságokkal, azokat kiértékelni nem lesz egyszerű feladat. Az új polgármestert nem irigylem, szurkolok neki.  

Hozzávetőlegesen tizenöt ezren nem vállalták részvételüket a döntésben. Vajon miért nem? Közömbösek, vagy valamilyen okból kifolyólag akadályozottak. Igazoltan vannak távol a lakóhelyüktől messze, külföldön dolgozók. Ez utóbbiak választásban való részvételi lehetőségét korrektnek egyáltalán nem mondható szabályozással, majd ellehetetlenítették. Korosztályos problémát is látok, sok fiatalt nem neveltek a közös ügyek szükséges és kötelező intézésére. A közömbösség ragályos betegség, gyógyítására alkalmas szert nem találtak még, sokaknak az nem is érdeke. Pedig csak nagyon egyszerű emberi tulajdonságokról van szó. A megfásult és érdektelen arcokra mosolyt csalhat a tisztesség, megbecsülés és szeretet. Ezek megmozdíthatják lábainkat is, ha céljaink megvalósításáért útra kell kelnünk.
Kezdjünk hozzá már most tavasszal, induljunk el nagy léptekkel! Ha minden jól sikerül, gyorsan megtanuljuk -a piaci kofára mosolyogva-kiválasztani a kupacból az édes, ropogós, érett dinnyéket.




                                                                                                                                                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése