2010. február 17., szerda

Miért hiányzik az "M"?

    Valami biztosan történt, mert sok idegen autó állt meg az épület előtt, takargatva annak bejáratát. Aztán gyorsan tájékoztatnak arról, hogy ami megtörtént, annak semmi köze sincs az egyetemhez, de a felügyeletet gyakorló minisztériumhoz se. Így is lehetne definiálni a mese fogalmát. Az történt ugyanis, hogy az iskola a falai közül ki akart köpni magából valamit, de csak egy tüsszentésre sikeredett, amitől megremegtek az ablakai és címéből leesett az "M" betű. Amikor egy vezető hibát követ el, nem lehet azt függetleníteni az általa irányított intézménytől még akkor se, ha az illető egy korosodó nyugdíjas, betevő falatjáért aggódó ember és cselekedete direkt módon nincs hatással az egység működésére. Aki ezt az embert oda tette, az ha nem is tetszik neki, vállai a felelősség súlyával terhesek. Mit takar ez a felelősség? Talán Zrínyi Miklós tisztaságának megőrzését? Nemzetünk védelmének szentségét? Igen, róluk van szó. Zrínyiről, a törököt verőről, aki a csatározásai közben jó üzleteket kötött Ferdinánddal, miközben hírneve és vagyona nőttön nőtt, aki mégis, amikor kellett, halálával védte nemzetét. Látszik, hogy inkább horvát bán volt Ő, mint magyar nemes. Nálánál jobb névadót nem is találhattak volna az egyetem számára.

    Van ebben az esetben valami jó is. Odafigyelni készteti az embereket ilyenkor ciklus vége táján az állami és az önkormányzati épületekben folyó tevékenységekre. A lehetséges kontroll talán csökkenti a korábbiakban tapasztalt, zsebeket tömködő pazarlást és siető tékozlást. Nem árt azért óvakodni a törvényesen osztogató fosztogatóktól!

    Bízzunk abban, hogy az épületek nem sérülnek, a bennük történtek miatt nem rázkódnak meg, betűiket nem veszítik el! Higgyük azt, hogy a nemzetünk védelmére felkészítő egyetemen - a beinduló két új polgári szakon is - tanítani fogják a horvátok és magyarok büszkeségének a szigetvári hősnek, Zrínyi Miklósnak egy anonim horvát szerző által megfogalmazott szavait:

"Hanem vígan kardot rántsatok,
Mert így Istent nem felejthetjük el..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése