2009. október 11., vasárnap

Szigorú következetlenség

    Pécs, ez a gyönyörű, mediterrán város sziporkázott ebben a kései nyárban. Az ősz minden ékességével csalogatta ki az embereket az utcára, a turisták százai koptatták a flasztert. Végre megindult a mozgás, a gépek belemarkoltak a földbe és nőnek a falak. Mégis csak lesz ebből a városból jövőre európai főváros.
Az ember bizakodni kezd és akkor mindig jön valami, ami azt derékba töri.

    A héten történt a belváros egyik patinás utcájában, hogy a főtér építése miatti megnövekedett parkolási gondokat a közterület felügyelet drákói szigorral kívánta megoldani. A hosszú évek óta - közlekedési tábláktól függetlenül - kialakult és mindenki által elfogadott rendet figyelmen kívül hagyta és érvényesítette a merev, új szabályokat. Minden "P"-tábla előtti autósnak 20.000 Ft-os büntetést szabott ki, függetlenül attól, hogy a tulajdonos ott lakik, vagy ott van a vállalkozása és a parkolásért évente súlyos tízezreket fizet, vagy éppen egy véletlenül arra járó, behajtási engedéllyel bíró pécsi lakós, vagy esetleg a főtérről kitúrt kocsi tulajdonosa volt.

    A közigazgatási eljárási alapelvek között olyanok is előfordulnak, mint a demokratizmus, a humanizmus. Ezeket ismerve a minden áron "rendcsinálóknak" már régen jelezniük kellett volna a parkolási tábla áthelyezésének igényét. Mivel a súlyos leterheltségük miatt idáig nem jutottak el, most egyféle fokozatossággal kellett volna igába hajtatni az emberek fejét. Azaz figyelmeztető és követendő magatartásra felhívó cetliket illett volna a szélvédőkre kitenni azonnali kemény bírságolás helyett annál is inkább, mert egyébként a kocsikban ott volt az utcában tartózkodásra való jogosítvány, engedély.
A felügyelők eljárása a munkájukat szabályozó törvénnyel ugyan nem ellentétes, ám erkölcsileg igen csak vitatható. Annál is inkább, mert állítólag egy " közérdekű" bejelentésre ugrottak.

    Volt egy ismerősöm, aki a feleségét és egészen kicsi gyermekét elhagyva  szerencsét próbált a nagy Amerikában. Hamar rájött arra, hogy ott is dolgozni kell és vállalva a börtön büntetést, hazajött. Amit kiszabtak rá, le is ülte. Mondtam is a 35- évvel ezelőtti esemény főszereplőjének, hogy hülyegyerek. Disszidálásának oka az volt - és ezért képes volt gyűjtő táborokban is nyomorogni -, ahogyan ő mondta, a mi kis országunkban, annak határain a fegyvereket befelé, ellenünk fordítják.

    Ennek a "hülyegyereknek" lehet, hogy ma inkább igaza van? Ellenünk vannak és nem értünk? Ha Európában ez így megy, akkor én nem is szeretnék az állampolgára lenni! Rossz rágondolni arra, hogy mi lesz azzal a rengeteg külföldivel, akinek nincs helyismerete, akik a normális táblákhoz szoktak? Mennyi kiszabható, zsíros bírság, jó bevétel lesz! Félre ne értsen senki! Én a normális szabályoknak tisztelője vagyok. Azért azt megkérdezem, miért nem mentek egy utcával feljebb is? Miért nem akarnak hasonló rendet tenni egy utcával lejjebb is? Ha nem tudják hogyan kell, hát kérdezzék meg egy nagy magyartól, Széchenyitől!
Csak kérdezzék bátran, szelleme ott lebeg a tér felett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése