2017. április 14., péntek

Tulipity

     Ennek a tulipánnak a hagymái véletlenül maradhattak itt a virágoskert kurtitásakor. Nem figyeltünk rá,szabad utat nyitottunk a fűnyíró éles fogainak. Erőlködött szegény, de a kései fagyok se kímélték. Tavaly mégis világra hozta két gyönyörű, sárga gyermekét. Vettem a lapot és megígértem neki, hogy mostantól jobban figyelek rá. Mintha meghallotta volna. Nézzétek, mit csinált az idén! Kilenc száron hirdeti, hogy az élet szép, az élet jó!
Nagypéntek van, kimegyek a kertbe és mit látok? A tulipánok között pitypang két sárga virága bújik meg, elkerülve a biztos halált hozó, suhogó kasza élét. A tulipán nem szól egyetlen szót se, helyette cselekszik, féltőn körbeöleli.

      Különösen jóleső érzés rátekinteni ezekre az együtt élő virágokra a mai napon. A Megváltót senki nem segíti, sajátjai árulják el hitványul és Pilátus kísérletei is kudarcba fulladtak, amelyeket Krisztus megmentésére tett. A tulipity meg büszkén hirdeti a különbözők együvé tartozását, a testvéri szeretetet és a szabadságot, mert ezeket bátran vállalva, bántódás nélkül teheti.

      Tegnap két fiatalt, gyorsított eljárással, bilincsbe verve vezettek a bíróság elé. Ilyen "élményben" még soha nem volt részem, egyenes adásban végignézhettem és hallgathattam a tárgyalást, ha ez az volt. Örülhettem annak, hogy a szorító karperecektől megszabadulhattak a fiúk és a végén szabadon távozhattak a teremből. Mintha csak egy film vetítése fejeződött volna be. Aztán gyorsan felocsúdtam és döbbentem rá arra, hogy ez mai valóság, mai történelem.

     A bűncselekményeknek minősített esemény egy tüntetésen történt. Két fiú - lehet, hogy három - vízzel lemosható festéket töltött luftballonokba, azzal a szándékkal, hogy azokat egy műemlék épület falára dobálják. No nem az épülettel volt bajuk, hanem a hozzá köthető személlyel, intézménnyel. Próbálkozásuk nem sikeredett, mert a kordon emberei abban megakadályozták őket.

     Ennyi hát a történet, vagy mégsem? Legyen ez a film kétrészes. Folytatódjon úgy, hogy a tüntetésen most tulipityek demonstrálnak. A két pitypang elkezdi dobálni a festékkel telt lufikat, amire a kordon emberei kinyílnak, lévén ők a tulipánok. Sőt, nemcsak megengedik, hanem segítenek is és már együtt dobálják. Közben mosolyognak és nagy örömmel fognak egymással kezet, mert megértették:
Csak így lehetnek egyenlők, szabadok és testvérek!

    Holnap Nagyszombat. A kelő nap, ha virágaimat meglátja, örömmel kel. Vagy a nép kel föl, már nem is tudom.

2 megjegyzés:

  1. Jenőkém, drága barátom, ...szívemből írtad, onnan szóltál, csak, hogy tudd!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kertem tulipánjai az idén alig mertek kibújni. Nem tudom, meddig kell még várnunk?

      Törlés