2017. március 8., szerda

Törékeny szabadság

     Kulturált, emberhez méltó körülményeket kell megteremteni a hazai börtönökben, határozta meg feladatként számunkra Európa. A túlzsúfoltság csak új börtönök építésével szüntethető meg. Lássunk hát hozzá! A pályázat kiíródott, lehet jelentkezni. Valakinek eszébe jutott elsőként az is, hogy Komlón épüljön meg egy.
Telt-múlt az idő, nyertünk egy lehetőséget, megépül ez a lakosságot alaposan megosztó intézmény.

     Írogattam, véleményeket formálgattam. Közvetlenül és közvetett úton tettem fel a kérdéseimet, a tisztánlátás kíváncsisága mozgatott. Megkerestem a miniszterelnököt, belügyminisztert, bv. parancsnokot, országgyűlési képviselőt, képviselő testületet, polgármestert, lakóhelyem képviselőjét. Megjelentem fórumokon, ahol győzködtek, ahol tiltakozhattam. Egyetlen ember méltatott válaszra, a bv. országos vezetője. Igaz, csak annyit írt, hogy a megkeresésemet a pályázati anyaghoz csatolja. Önkormányzatunk képviselő testülete úgy voksolt, ahogy manapság mindenütt. Helyi képviselőm legalább tartózkodhatott volna, most azért tudnám becsülni. Országgyűlési képviselőm a kormány pálcájával karnagyként működhetett közre. Neves kriminológust is megszólaltattak, de nem kaphatott részletes tájékoztatást, mert őt úrnak ismerem.

    Tüntetésünket elmosta az eső, amit jól vigyázott a kocsikban ülők hada. Polgármesterünk viszont ki se dugta az orrát a házból, parányi tisztelete jeléül. Az ülésterem meg-meglibbenő függönye mögül kibukkanó arcokon fikarcnyi jelét sem láttuk az együttérzésnek, sőt! Ám az is lehet, hogy a szakadatlanul zuhogó zápor torzította el a képüket.

     2010-ben kaptam egy levelet a miniszterelnöktől. Azt ígérte, hogy fontos kérdésekben a döntés előtt megkérdez. Elfelejtette. Nem erre is valók  a kihelyezett végvári katonák?
A pályázatok elbírálásakor figyelembe vették a terület besorolását, közművekkel való ellátottságát, a fogvatartottak több mint felének munkáltatási lehetőségét kívül, vagy belül. OTÉK rendeletének annyi, közmű egy szál se, munkanélküliség viszont van. Vagy az elbírálás már csak tisztességtelen játék volt az ellenző szemek becsukásának kísérletére?

     Az igazságügy minisztere kijelentette, hogy nagy ellenállás helyén nem erőltetik a börtön építését. Ő is feledékeny volna? Vagy az ügyben a bólogatók számát növelte?
Elszomorított, a polgármester választóival ellentétes irányú tevékenysége, kampánya, az emberek fenyegetettsége, a hatalmat gyakorlók kihívó szemtelensége, de leginkább az, hogy a tervezett beruházással közvetlenül érintett, a tervezett börtön szomszédságában élő embereket, eléggé el nem ítélhető módon arcul csapták.

     Uniós rendelkezés végrehajtásáról van szó, de a komlói börtön a megvalósítás eddigi körülményeit és helyét illetően egyáltalán nem európai megoldás. Európának eszébe se jut ezt ellenőrizni? Szégyellje magát ezért akinek kell és pironkodva hajtsa le a fejét!
Ki lehetett az a valaki, akinek elsőként fordult meg a fejében, hogy Komló város börtönnel gazdagodjon? Az biztosan nem gondolt arra, hogy a tervezett beruházás helye és a kapcsolódó ügyek intézésének módja ezrek - amúgy is törékeny - szabadságvágyát zúzta porrá, zárta a rácsok mögé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése