2011. október 16., vasárnap

Egy asszonynak kilenc a gyereke

    Édesapám azon az őszön különösen nagy ajándékot kapott Édesanyámtól. Elsőszülött gyermekeként fiúnak adott életet. Apu nagyon büszkén, dagadó mellel kürtölte szét a faluban a hírt és talán kérdezés nélkül sietett anyakönyvbe íratni azt, hogy a nevét tovább vivő Lajos megszületett. Mária nővérem anyai nagyanyja és keresztanyja nevét kapta, de társították hozzá Édesanyánk nevét másodikként, az Erzsébetet is. És ezután rendre, mindannyian két nevet könyvelhettünk el magunknak. Ilona Ágnes apu húgának, a nagynéninek és ezen az ágon a dédmamának a nevét viseli. Korábbi Veronikáról nincs tudomásom a családban. Állítólag a keresztmama lapozgatta a naptárt és keresgetett neveket, így talált rá a kislány születéséhez nagyon közeli névnapra. Másodikként a Róza, a másik nagymama emlékét idézi.
Béla anyu öccsétől és keresztpapától örökölt neveket.

     Keller Jenő és felesége, született Wágner Mária, szép sorban, egyenként tartottak bennünket a keresztvíz alá. Nem született gyermekük, azért nyaranta Bonyhádon, több turnusban, emlékezetes heteket töltöttünk ott el. A takács mester egy ideig még nem államosított szövő gépén dolgozhattam és keresztmama főztjein, a sok-sok zöldségen és gyümölcsön erősödhettem a következő általános iskolai tanév kezdetéig. A több emeletes rakott palacsintája azóta is csak fogalom az életemben.

     A sorba Erzsébet Gabriella érkezik. Édesanyánk nevét végre elől is hordozza valaki. Gabriella unokatestvér, akinek életét Budapest bombázásakor oltotta ki a világháború. Szüleivel együtt halt meg.  Jenő Rudolf következik, én lennék az. Csak a Rudolf magyarázandó. Édesapám öccse a Don kanyarnál hősi halált halt. Klára Magdolna ugyancsak naptári lapozgatás eredménye. Ilonka tanti segített anyunak. Több lehetőségből a mindkettőjüknek egyaránt tetsző maradt. Magdolnának édesanyám volt a keresztanyja. Nevét személyesen nem adhatta a húgomnak, fiatalon veszítette el életét egy lakástűzben, párnák között. Antal Dezső zárja a sort, aki nagypapát és nagybácsit örökít át az apai ágról.

     Tiszta, magyar eredetű név egy sincs a sok között. Honfoglaló törzs kapcsán nekem lehet a legtöbb közöm a magyarsághoz még akkor is, ha a Jenő török eredetű. A gyerekeiknek a szüleink egyszerű, könnyen anyakönyvezhető, mások által is gyakran használatos címet és rangot adtak. A titulák jelentéseiből azonban egészen más olvasható ki. Természetesen a szebbeket és jobbakat emelem ki, mint például: hírnév, csepp a tengerben, hold szépségű, győzelmet hozó, ragyogó, Isten az én esküvésem, tanácsadó, fényes, fejedelem...

     Ezek vagyunk hát mi,kilencen. Édesanyánk és Édesapánk, ha ma is élnének, kilenc gyermeküknek, 21 unokájuknak, 26 dédunokájuknak örülhetnének, törhetnék a fejüket azon, hogy milyen nevet kapjon az úton lévő 3 dédunoka és azon is, hogy hova terítsenek, ha egy időben, a szeretteinkkel együtt, úgy hetvenöten Őket meglátogatnánk.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Jenő, nagyon öröm a szülőfalumban olyan sokra becsült Halász családról olvasni az Ön blogjában és a sorok között felfedezni, hogy ebben a sokszor hamis világban mekkora érték a szeretet! Nagyon jó egészséget kívánok az egész családnak és remélem a negyedik generáció is folyamatosan bővül majd a dédszüleik nagy örömére!
    Továbbra is maradok lelkes olvasója!
    Évi ( a sásdi Lacza és Bódog családok 3. generációjának tagja)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Tündérkék születtek a családjukban a 4. generáció tagjaként. Lacza és Bódog családoknak "csak" annyit adjanak az ikrek, amennyit az én családomnak Ön kívánt. Nem is olyan sok az, mégis micsoda érték!

      Törlés
  2. Sok erőt és egészséget kívánunk Önöknek ☺ Máté család - Sásd

    VálaszTörlés