2018. október 1., hétfő

Nyitott ajtó

Amikor a kezembe került ez az írás, a gazdája tréfásan szakdolgozatnak nevezte, amit a kezelő orvosa számára készített. Rákérdezett, kíváncsi-e rá? Mivel a főorvos igennel válaszolt, hát a kezébe nyomta, legyen egy érdekes napja. Én pedig most engedéllyel, eredetben közreadom.

"Az én sclerosis multiplexem története"


Nem szerettem soha orvosokhoz járni. Kiskoromban vittek, később pedig vagy egy sérülést kellett összevarrni, vagy a munkáltatóm igénye volt, hogy előttük megjelenjek. Mikor vettem észre a lábam gyengeségét? Talán egy tréfás horoglétra mászó versenyen, amit a kapott két emelet előnyöm miatt megnyertem, ám az első emeleti beülésnél a jobb lábam furcsán ellenszegült a parancsomnak. Vagy egy városi séta közben, amikor az úttesten átsietve egyetlen rángó mozdulata megállított a járda szélén. Talán ezek voltak olyan erős jelek, amelyek orvoshoz irányítottak. Elmentem hát a háziorvoshoz, aki beutalót adott nekem az érsebészetre.


Megyei kórház, reggel 7.00. óra. A küldő orvosom felhívta a figyelmemet arra, hogy pontosan érjek oda, csak így juthatok biztosan sorszámhoz, ami aznapi vizsgálatom záloga. Ott voltam hát és türelmesen vártam legalább huszad magammal. Nálam fiatalabbak és idősebbek egyaránt. Negyed nyolckor kinyílt az egyik ajtó és egy harminc körüli asszisztens két – a falra erősített- ládikóba eltérő mennyiségű papír fecnit helyezett és amilyen gyorsan megtette ezt, olyan gyorsan el is tűnt. Ekkor -mint egy puska durranására rebbennek a verebek a fáról- a várakozók többsége éhes karvalyként csapott le a sorszámokra s mire felocsúdtam, csak a 13-as jutott a Dr. Farács nevű ajtónál. A tizenkettest egy szép kismama húzta, aki pocakja szerint már közel a szüléshez. A másik ajtónál egy magasabb beosztású orvos neve  állt, hozzá bejutni a kevesebb cetli miatt tehát sokkal nehezebb. Volt egy nagyszájú, kb. ötvenes asszony, akiről feltételeztem, hogy jártas az itteni dolgokban. Tőle kérdeztem hát meg, hogy mikor kerülhetek sorra. Véleménye szerint 11.00. óra előtt semmiképpen sem. Elindultam hát haza. A kijárati ajtónál udvariasan magam elé engedtem a terhes kis asszonykát, aki sétálni indult. 2001. május 30.-ika volt, szép napsütéses reggel. Még nyolc óra előtt érkeztem a szolgálati helyemre. 11.00-órakor ismét benyitottam a váróba, már csak néhányan voltak ott, még nem látott arcok. Egy perc és a rendelő ajtaján a terhes nő lép ki és nekem köszön, mosolyog és távozik.

Rövid szünet után az ajtó ismét nyílik, én következek. Ezt jól kiszámoltam, öt percet sem várakoztam. Bent egy fiatal doki, mintha visszaköszönt volna. Elmondtam a panaszom, megnézte a lábaimat, mért egy vérnyomást a bokámnál, egyet a karomon és közölte, hogy rendben van. A vénás erek tágulata miatt gyógyszert írt fel és egy mókás rajzos papíron közölte, hogy fél év múlva látni akar, ha rosszabbodik az állapotom, akkor előbb. Obligón kívül megkérdeztem, jól van-e egy terhes kismamát négy órán keresztül várakoztatni, amikor a Munkácsy utcai rendelőben már 20-évvel ezelőtt is kért és kapott időpontra mehettem a fogászatra? Elég furcsán néztek rám, míg az asszisztens kibökte, hogy nem látta a hölgyet a váróban. Jól jártam, mert egyrészt nem gorombítottak le, másrészt néhány héten belül lehetővé tették az időpontok kérését. A doppler indexet 2010 nyarán újra mértem, változatlanul jó.


Teltek- múltak az évek, vissza-visszatért a lábam fáradtsága, de mindent tettem- és tudtam tenni úgy, mint azelőtt. Érsebészetre, kontroll vizsgálatra természetesen nem mentem, nem is küldtek. Magam sem voltam kíváncsi ebbeli állapotomra. Találkozhattam azonban egy új jelenséggel, mindkét oldalon a fültő alatti terület zsibbadásával. Eltérő gyakorisággal és erősséggel jelentkezett. Ökölbe szorított ujjaimmal az érzést szétdörzsöltem és ez néha nagyon jól is esett. Előfordult azonban az is, hogy félálomban sebet ejtettem az arcomon, ami a magatartásom kordában tartására hívta fel a figyelmemet.
Egyszer egy névnapi megemlékezésről hazafelé tartva csődöt mondott a jobb lábam. Két cimborám segített az autóbuszig, ahol rövid idejű ülés után ismét használhatónak éreztem  mankóimat. Rendesen iszogattunk a névnapokon, ezt tettük ezen a napon is, ám ennek mértéke miatt soha nem volt még ilyen gondom. Tiszta fejjel törhettem az agyam azon, mi is történt.
Évente Sikondára jártam ízületeim, csáléra álló csigolyáim karbantartása céljából. A trigeminus ági vakaródzásomtól a reumatológusom megszabadított még akkor is, ha a szurit a zsibbadó alkarom és kézfejem miatt adta.

Jött azután egy szorgos tavasz. A kerti munkákat fáradékonyan, de azért zökkenőmentesen elvégeztem. Barátomnál az egész napi metszés nagyon elfárasztott, délután a tőkés művelésűekhez darabonként letérdeltem. A következő héten az öcskösnél a metszés befejezésekor húgom adta rám a cipőmet. Nehezemre esett már az autózás is, megerőltető volt szükséges helyzetben a gázpedálon tartani a lábam. Pihenések ellenére sántítás mentes időszak már nem következett be. Orvoshoz fordultam segítségért!


2010.május 7-én a háziorvosom meghallgatott, és látva, hogy milyen esetlen a mozgásom, néhány speciális - idegrendszerem állapotát tükröző - vizsgálódás után kísérletet tett a helyi  neurológiai szakrendelés megkeresésére, ám a doktornő szabadságon volt. Így a kezembe nyomta a beutalót, amely sürgős jelzéssel, agyi infarktus gyanújával belépőt biztosított a neurológiai klinika sürgősségi ambulanciájára. Felhívta még a figyelmemet arra, hogy ne tegyek kísérletet önálló autókázásra. Megnyugtattam, hogy a család valamely tagja majd beszállít. Elköszöntem, s meg sem álltam, csak a klinikával majd szemközti, régi tűzoltó laktanya parkolójában.

Jó óra várakozás után átestem egy rövid vizsgálaton, amely a nap során a korábbival teljes mértékben megegyezett. Az adjunktusról- nemcsak a neve  miatt - Laci bácsi jutott az eszembe a Pécsi Nemzeti Színház-i időkből, amikor ott még tűzoltó ügyeleti szolgálatot teljesítettem, aki miatt szívesen jártunk oda. Kora délután túlestem egy agyi CT vizsgálaton. A berendezéshez képest csak kicsi testvérkék azok a diagnosztikai készülékek, amelyekkel röntgen asszisztens koromban dolgoztam. A vizsgálat után fél négyig ültem és vártam. A klinikának ez az emelete biztosan egy nagyüzem. Az ott dolgozók munkáját ütemesnek, szervezettnek és szakszerűnek láttam, ha nem is értek hozzá. Tulajdonképpen megnyugodtam, jó helyre kerültem. Végre az orvos megmutatta a koponyám belső, sötét zugairól készített felvételeket. Elmondta, hogy mik azok a fehér foltok, meglétük milyen következményekkel jár, járhat. Felállította a diagnózist. Semmi jóra nem számítottam és csend ült a lelkemre, amikor kimondta: sclerosis multiplex. De hogy ez a csend megdermedjen, kellett még egy percnyi idő.


Teljes kivizsgálás céljából hétfőtől három napig a klinika vendégszeretetét élvezhettem. A hétvége igen vegyes érzésekkel volt telített. Hazafelé nagyon üres voltam, ügyelnem kellett a közúti szabályok megtartására. Ehhez képest a családdal egyszerűnek tűnően tudattam a betegségemet. Jól fogadták, féltéssel és szeretettel. A bajomról voltak ismereteim, de bennem élt még a bizonytalanság, idegeskedve vártam a szabad 48 órám végét. Gyorsan jött is. Felvétel, új orvos, három ágyas szobában új társak és a tű, valahol a lumbális csigolyák közé. A leszívott agyvíz miatt szigorú fekvés és sok folyadék. Ezzel el is telt az első nap. Szobatársaim szóval tartottak, pedig azt én szoktam megtenni. Egyikük ötszáz méterre lakik  tőlem, többször is találkoztam már vele, látásból régtől ismerem. Igen fegyelmezetlen ember. Kínlódnak a cukra beállításával, ő pedig egész nap nassol, tiltott dolgokat kotor elő a szekrényéből és  tünteti el azokat a torkában. Másik pajtásom festő és mázoló, nehezen ejti ki a szavakat, nem is tisztán. Egy-egy megértett szóból és az előző mondatokból következtetve azért legtöbbször értem, amit mond. Ha mégsem, hát rákérdezek, nem zavarja, örül, hogy türelemmel hallgatom. Asszonyára panaszkodik, aki tudta nélkül akart a közös földből egy darabot eladni. A beszédhibát állítólag tetteti, hogy rokkant lehessen. Nem hiszem, mert így megtanulni blöffölni, szerintem lehetetlen. Néha komolyan megszidja a nassolót, aki csak mosolyog.
Megismerkedhettem a vizsgálat időtartamára kijelölt orvosommal. A tűt nagyon óvatosan szúrta a csigolyák közé, tényleg nem éreztem semmi fájdalmat. Közben pedig vicceket mesélt és aktuális hírekről adott sajátos tájékoztatást. Egy mondattal és magyarul fejezte ki az SM lényegét, miszerint az idegsejtek energia ellátását biztosító kábel szigetelésének megromlásáról van szó. Még az első nap délutánján hozta meg az agyvíz vizsgálatának jó részeredményét. Másnap MR-vizsgálat, teljes térképkészítés a gerincoszlopról. A berendezés érdekes, a vizsgálat körülményei javíthatók. Élményemről beszámolót készítettem, arról egy blog bejegyzésem - „ Hamis a magas cé.” címmel – tanúskodik. Elvégeztek még egy vizsgálatot, amely a bal szememre vonatkozóan opticus demyelinizációt rögzít.

A harmadik napon egy kis gyógytorna után elfogyasztottam a számomra kímélő ebédet, és csak a zárójelentésre vártam. Ahhoz képest, hogy gyermekkoromban voltam benn fekvő látogatója egészségügyi intézménynek, egész jól viseltem. Annak ellenére, hogy a fejemben állandóan az SM és én zsongtam. Igaz, Tündérvirágaim meglátogattak, ez feldobott.
Kezelő orvosom javasolta, hogy fogadjak el három napos gyógyszeres kezelést. Elfogadtam. Főnökei lebeszélték róla. Hazajöhettem. A zárójelentést átadtam háziorvosomnak. Köszönéskor egy folyóiratot adott. A Lydia c. lapban egy fiatal nő harcáról olvashattam, akit fiatalon vetett korlátok közé a betegsége, ám a shubból ereje és hite kihozta. Amikor a folyóiratot visszaadtam, lapjai közé csúsztatott levélkében köszöntem meg neki, néhány szót szólva az én Istenbe vetett hitemről.

Egy zárójelentést úgy írnak meg, ahogy a számukra elő van írva. Tételes kimutatást készítenek arról is, hogy a TB-től miért és menyit kérnek az ellátásomért. Mindkettőbe vannak értelmezésre és magyarázatra szoruló részletek. A május 12-én kezembe adott zárójelentésből szükségesnek tartok fontos dolgokat kiemelni a pontosság és a hasonlíthatóság kedvéért, és így láthatom majd a változásokat is:                                                                                                           „izomzat normotrophiás, bal alsó végtag normotrophiás, jobb alsó végtagon extensios tónusfokozódás, jobb alsó végtag latens paresis,alsó térdhajlítók 4/5 mértékben pareticusak, bal alsó végtagon stepper járás, C.I-es,II-es csigolya magasságában magas jelmenetű 8x6x3 mm-es góc, axiálisan gerincvelőt nem modullálja.
Spondylosis, spondylarthrosis cervicalis, lumbalis.Polydiscopathia.
Protrusio disci intervert.C.IV-V. Hernia disci intervert. Foranin. C.V.l.d.
Jobb alsó végtag enyhe spasticus paresis.
Multiplex T2 jelintens fehérállományú góc. VEB vizsg.: bal oldal opticus demyelinisatio.”
Egész jól eligazodtam benne, alig kellett valaminek utána néznem. Meggyőztek arról, hogy SM- beteg vagyok. Nincs visszaút, csak tudomásulvétel és lehetőség szerinti lassítás. Eligazításként mindössze annyit mondtak, hogy óvatos torna, a kemény fizikai munka és meleg kerülése. Egyiket sem tudták konkretizálni, nevesíteni. Nincs most más dolgom, várni a gondozásba vételre, ahol is teljes eligazítást fogok kapni, gondoltam én. Erre négy hét múlva került sor, amit nem töltöttem igazán feszült várakozásban, hiszen a bajomnak utána olvasva rájöhettem arra, hogy mások nem tehetnek értem igazán semmit.


Június 07.” Jobb oldalt enyhe szájzugi facialis paresis, jobb kar enyhe flexio, tónusfokozódás, jobb láb enyhe extensios tónusfokozódás, jobb felső végtagon enyhe paresis, járás jobb oldalt enyhén spacocoparetikus. Jobb H – T mko. Babinski jel. Mindkét alsó végtag Babinski jel.
Enyhe jobb o. centr. Motoros hosszúpályatünetek észlelhetők, progresszió az egy hónappal ezelőtti státushoz képest nincs. Baclofen-Pol tabletta  3x5 mg/nap.
Gondozásba vesszük.”                                                                                                                 Én meg azt gondolom, hogy ez csak egy egyszerű nyilvántartásba vétel. Egy statisztikai adat.                                                                                                                       Igaz is! Magyarországon annyi az SM beteg, amennyit, és amilyen adatszolgáltató kitalál.6-8-10-ezer is lehet akár. Vajon hányan nem kerültek gondozásba vételre azon egyszerű ok miatt, mert csak viselik a terhet, orvoshoz nem is fordulva, sántikáló lábukra gyógyszert szednek, jobb esetben felveszik a reumásnak járó kezeléseket és meghalnak abban a biztos tudatban, hogy az utolsó éveikben az egyre körülményesebbé váló mozgást természetesen az életkoruknak köszönhetik.

„Javasolt lazító tornák óvatos myorelaxans kezeléssel kiegészítve.
Három hónap múlva ellenőrzésre várjuk.”
Ennyit írt az ambuláns lapra a doki, akit látásból már ismertem, aki szintén adjunktus. A lazító tornákat ő sem konkretizálta, annyit mondott, hogy biciklizzem, az jó. És a gyógyszerét – amire rászokni és amiről leszokni lehet – szorgalmasan el kezdtem szedni.


Baclofen-POL. Így hívják a fokozott izomtónus csökkentésére alkalmas készítményt. Mindössze 3x5 mg a fejadagom. A betegtájékoztató hosszú és kegyetlen. Mindent elolvasok róla és egyre kedvtelenebbül, mégis pontosan lenyelem. A mellékhatások miatti zavaró körülményeket elhessegetve azzal az ismétlődő gondolattal tüntetem el a félnyi pirulákat, hogy a következő találkozáskor a kezelő orvossal megbeszélem a gyógyszer elhagyását. Nyugtatgatom magam azzal is, hogy a használati utasítás szerint akár 100 mg-ot is fogyaszthatnék naponta.
Elrettentés céljából leírom a tájékoztatóban közölt mellékhatásokat: aluszékonyság, gyengeség, vizelési kényszer, járásbizonytalanság, kimerültség, végtagok érzési zavarai, görcskészség fokozódása, hányinger, fejfájás, szédülés, alacsony artériás vérnyomás, émelygés, zavartság, álmatlanság, székrekedés, zavaros gondolkodás, szájszárazság, izgalmi állapot, eufória, hallucinációk, depresszió, dezorientáltság, rémálmok, izomfájdalom,  gyakoribb epilepsziás roham /különösen epilepsziában szenvedők között/, mellkasi fájdalom, szívdobogás-érzés, légszomj, légzésszám csökkenés, ájulás, étvágytalanság, ízérzési zavarok, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, vizelési zavarok /akaratlan vizeletürítés, esti vizelés, vizeletpangás, vizelési képtelenség/, vérvizelés, impotencia, ejakulációs zavarok, bőrkiütés, viszketés, bokavizenyő, fokozott izzadás, súlygyarapodás, orreldugulás-érzés, fokozott izomtónus.
A mellékhatások nagyon gyakran, gyakran, ritkán, néhány esetben fordulhatnak elő, melyik mikor. Én szerencsés voltam, a felsorolás első hét mellékhatását élvezhettem, a többi mind elkerült. A görcskészség fokozódása és a fokozott izomtónus mellékhatások különösen érdekesek, hiszen épp ezek elkerülése érdekében szedetik velem a készítményt. Mert így szabad csak nevezni, gyógyszernek semmiképpen nem. Nem véletlen szól az útmutató kezelésről és nem gyógyításról.

A 60-éves születésnapomat követően -házastársi nyomásra- általános labor vizsgálatot kértem a háziorvosomtól. Feleségem mondta többször is, hogy száz éve nem voltam már, jó lenne néha meggyőződni az állapotomról. Szót fogadtam. Minden stimmelt a koleszterin szintem kivételével. Ez az az érték, amelynek megengedett maximuma, több irodalomban is utána járva, eltérő lehet. Az enyém mindegyiket túlszárnyalta 8.2-vel. A vizsgálatot kérő orvos, ahogy kell, felírja a gyógyszert /készítményt/ és igénye szerint egy hónap múlva kontroll. Egy havi adag egy ezres. Nem is tűnik soknak, egyébért meg nem álltam sorba a patikában. Ám megint elkövettem egy hibát. Elolvastam a hozzá csatolt tájékoztatót. A számtalan mellékhatás közül egyet emelek ki -amely igaz, millióból fordul elő egyszer- , a halált. A többi mellékhatás is undorító és visszataszító. Eszembe jutott egyik testvérem, aki mindig csak 55 kiló volt és mégis magas koleszterin szinttel éli életét. Eszembe jutott egy30-évvel ezelőtti beszélgetés az akkori orvosommal. Azt mondta, a baj csak az, hogy én tudom. Magyarországon legalább 3 millió ember él így. Úgy tettem hát, mint aki elfelejtette, és éltem tovább vézna életem 68 kg-mal.
Megyek a háziorvoshoz, viszem a készítményt, mondom a mellékhatásokat.                              -Miért olvasta el? - kérdezte.
Felajánlottam az érintetlen tablettákat, nem fogadta el. Beszélni kezdett a kereskedelmi forgalomban kapható halkészítményekről, egyebekről. Kár, hogy nem ezzel kezdte.
Egy hónap múlva az otthoni – amúgy is zsírszegény -  visszafogott étkezés után a kontroll eredménye 7.2. Többet azóta nem beszéltünk róla, pedig hát ez is sok.

A Baclofen-POL áldásos hatását nem érzem. Sőt, a mellékhatások közül elmaradozik az aluszékonyság, biztosan hozzá szoktam már ehhez a droghoz. Szedem  lassan két hónapja, akár abba is hagyhatnám. Várok szeptemberig, akkor amúgy is találkozom a kezelő orvosommal és megbeszélem vele.


Július 30-án délután 5 óra van. Szép nyári nap a mai. Többen is ülünk a teraszon, beszélgetünk. A ház árnyéka már elindult, a napfény még vakítóan megvilágította a sárga futórózsa bokrát, és ahogy szokta, széppé varázsolta az idén, virágait magában elrejtő, mögötte levő leandert. Nagy edényébe még tavasszal raktam egy kardvirág gumót, azzal, hogy majd keresek neki helyet. Ott maradt, gyökeret is eresztett és most fürdött a búcsúzó nap sugaraiban. A szótárban nincs ilyen szín, azt csak körül lehet írni.
De honnan a második, amikor csak egy volt a gumó? Ez is pontosan olyan gyönyörű! Fordítom a fejem és a kardvirágok edényestől eltávolodnak egymástól. Mi ez? Sorra nézem a környezetemben található tárgyakat. Mindegyik ugyanazt teszi. Tudom, ez az SM egyik megjelenési formája lehet. Nem szólok aznap senkinek. Reggelre sem változott semmi. Feszültséggel telítve elmúlt a szombat is. Vasárnap reggel beültem a kocsiba és óvatosan vezetve kenyérért mentem. Csupán egy kilométernyi az út, de csak fél szemmel mertem az útra, a forgalomra tekinteni. Az autókázásnak ettől kezdve van vége? Hát erről beszélt a VEB vizsgálat? Tudomására hoztam a feleségemnek, aki hétfő reggel orvoshoz szállított. Háziorvosom, meghallgatva a panaszomat, a kezelés mielőbbi megkezdésének fontosságát kihangsúlyozva beutalót írt a klinikára. Úgy készültem, hogy ott maradok. Igazam lett.

Igen gyorsan felvettek. Vérvétel, kanülálás, szokásos rutin vizsgálat és mehettem is a helyemre, ahol öt napon keresztül infúziós oldatban erős gyógyszert fogok kapni. A korábbihoz igen közeli, szintén háromágyas szoba. Ez VIP helység lehet- gondoltam -, mivel önálló fürdője, vécéje, TV-csatlakozása van. Egyik nővér szerint országos sztár ügyvéd jár ide, azért a flanc a többihez képest. Egyik szobatársam 50 éves, 16-éve mindkét lába béna. Hathetente lakója az intézetnek vércsere miatt. Másik egy 20-éves fiatalember, gumiszerelő. Speciális problémái vannak, keresik a baját. Mozgékony, jól kommunikál, külsőre teljesen egészséges. Csinos, fiatal nő az orvosom, tudom meg az első vizitkor. Még nem találkoztam vele. Kérdezem is tőle, hogy az otthoni gyógyszert szükséges-e szednem, vagy sem? Elkezd rajzolgatni és szóban magyarázni, meg kívánja ismertetni velem a sclerosis multiplex betegség lényegét. Félbeszakítom egy „köszönöm, tudom”-mal és az előző kérdésem ismét felteszem. Választ nem kapok. A vizitelők csendben elhagyják a szobánkat. Azért a választ várom! Ennyit szóltam utána. Távozásom napján beszélhettem vele, de akkor csak a zárójelentésemet kértem időre.

Vizit után kaptam meg az első adag infúziót. A nővér a folyadék lassú lefolyására hívta fel a figyelmemet, a sebességén ne változtassak, mert kipirosodok, rosszul lehetek. Öt napon keresztül kaptam a szteroidot, valami gyomrot kímélő kapszulával együtt, és megkaptam az otthonit is.
Öt nap és semmi dolgom. Mivel fogom agyonütni az időt? Erzsit kértem, hozzon olvasnivalót, meg is tette. Korán reggel az infúzió és teljes nap szabad-foglalkozás. Illendőségből a viziteken a szobában tartózkodtam. Egyik nap a professzor is jött, hadonászni kezdett a fejem előtt. Késve egy kicsit, de leesett. Követtem szememmel az ujjait. Szó nélkül hagyott ott. Másik alkalommal  vizitelők után léptem a szobába és feküdtem a középső ágyra. Az ablak melletti fiatal srácnál jártak és annál befejezve, engem faképnél hagytak. Veszítettem volna valamit?

Már harmadik napja vagyok az intézet lakója. Délután az ambulancia előtt várakozók közül leültem egy idős mama mellé. Éva néni majdnem szomszéd, közel lakik hozzám. Közös ismerősökről beszéltünk és a saját nyavalyánkról. Nem igen hagyott szóhoz jutni. Panaszkodott a fiára, az őt ritkán meglátogató unokákra és  kertjének egyre fokozódó elhanyagoltságára. Arra, hogy a téli tüzelő kugliban a járdán van és fogalma sincs, hogyan kerül összehasogatva a helyére. Ismerem a falu polgármesterét és felajánlottam a mamának, hogy felhívom, segítsenek.
-Meg ne tegye, még kibeszél a falu! - mondta megijedve és szomszédasszonyára terelte a szót, akivel régóta haragos viszonyban van. Elmondta legnagyobb bánatát, a csendet, ami hosszú évek óta veszi körül. Akár egy óra is eltelhetett, a mama egyáltalán nem kezelt idegenként. Láttam rajta, hogy megkönnyebbült a 84-éves, férjét rég elvesztett, magára maradt öregasszony. Valakinek elmondhatta búját-baját, valaki ült mellette és hallgatta. Búcsúzóul azt javasoltam, fogjon kezet a  szomszéddal, béküljenek ki, ha kell, bocsássanak meg egymásnak és kölcsönösen nyissanak ajtót, van még akkora hely mindkettőjük szívében.

A nap már megdőlt. Sugarai a folyosó É-i ablakait oldalról érték, éppen odáig értek, ahol én ültem. Tőlem balra szűkülő sötét, jobbra szélesedő világosság. Érdekes és szép volt látni a köveken sétálókat, ahogy az árnyék és a fény egyenes vonalaikat megtörve hullámoztak rajtuk. Ebben a gyönyörű játékban, talán éppen középen összetalálkozik két csoport. Megállnak, kerülik óvatosan egymást, majd haladnak tovább. Azután megfordulva ismét szemben állnak egymással. Így folyik a gyógyító séta. Egy fiatal leányt, balján édesapja, jobbján édesanyja karolja. Az édesapa magasba emelt szabad kezében infúziót tart. A leány bal lábán fémszerkezet. Minden fordulónál, amikor a fénybe lép, szőke haja napként szikrázik.
Férj, feleség és unoka. Ez a másik hármas. Mindannyian sudárak, 180-on felül. Középen a mama, lányka unokája fiatalságával. Nem tudom, melyikük lehet büszke, hogy hasonlít a másikra. A férj, övéihez hasonlóan, csinosan kiöltözve. Nyugtató arcán titokban ott ül a féltés, mellette nyíltan felfedi kilétét a szeretet.
Mielőtt elhagytam a klinikát, meglátogattam a szikrázó hajú kislányt. Hát persze, hogy kék volt a szeme, nagy, nyílt és mosolygó. Meg is dicsértem és csak annyit mondtam neki: hajrá!

Aznap este a híradót a női osztályt követő folyosó sarkába helyezett Tv-nél néztem. Két asszony jött, hát persze, hogy velük is beszédbe elegyedtem. Kicsi a világ, az egyikük földi, vagyis hát az volt. A másik messziről jött, előbbinél pontosan negyvennel fiatalabb, alig középkorú. Nagy nehézséggel ejti a szavakat, én beszélek többet. A végén azért megmondtam, hogy holnap ő fog beszélni, így is lett. Másnap jól kifárasztottam, beszéltettem. Elfáradt, mégis láttam, örömet szereztem neki.

Szobatársaim igazán aranyosan kisegítették egymást. A fiatal srác minden udvari dohányzáskor vitte tolószéken a barátját és hozta is. Mindketten szívták azzal a különbséggel, hogy a segítőnek általában nem volt cigarettája. Egyik nap megleptem egy egész dobozzal. Ő volt az is, aki eltüntette a maradék kaját, ha volt ilyen. Barátnője minden nap látogatta, hát két gyerek volt ilyenkor a szobában. Rendesen magukra is hagytuk őket, ne érezzék magukat feszélyezve. A kislány látogatása befejeztekor megcsodálhatta, hogy a fiú milyen csikóként lovagolja meg a folyosón elhelyezett tolószéket. Egyszer rákérdeztem, miért teszi?         -Azért, hogy szokjam, sosem tudhatom -mondta mosolyogva, tréfás-komolyan.
Csütörtökön a betegszállító késett. A cimbora egy flakonnal kevesebbet kapott azért, hogy a soron következő is megkaphassa a cserét és ő is visszaérjen a távoli intézményből a barátaihoz, akik már várták haza szállítása céljából. Két óra múlva még mindig a zárójelentését várta. Már azon idegeskedett, hogy elérik-e az utolsó kompot Mohácson?

Ezen a napon találkozhattam öt fiatallal, akik az orvosi hivatást választották, akik az intézetbe gyakorlat céljából jöttek. Helyet foglaltam mellettük és megkérdeztem, milyen szakterületeken szeretnének dolgozni. Sorba válaszoltak. A leendő háziorvosnak ötletet adtam arra, hogyan lopja be magát majdani betegei szívébe. A Józsi bácsit az első alkalommal – ha kevés is az ideje – egy perccel tovább hagyja beszélni, hogy panaszkodhasson, miszerint a tyúkok nem tojnak. Ezt jegyezze meg, vagy fel és a következő alkalommal csak úgy mellékesen, távozása előtt kérdezzen rá a tyúkok teljesítményére. Ennyi az egész.
A másik sebész szeretne lenni. Attól tart, hogy nem sikerül majd rezidensként ilyen helyet találni. Nyomozzon ki minden számításba vehető ismerősi-rokoni szálat. Azután rákérdeztem, van-e kedvenc költőjük? Nemrégiben ugyanis azt olvastam, hogy az egyetemisták általános műveltsége csapnivaló. Válasz helyett kérdést kaptam. Tanár vagyok ? Elárultam a pedagógusi pályához azért nem igazán közeli hivatásomat. Aztán jött a szőke sebésztől a válasz is. Radnóti Miklós. Hűha! Ez a kislány csak ezért is szimpatikus nekem. Mondom a verset, ismerőset, abbahagyom.
-Folytatja?
-Nem tudom- válaszolt szemlesütve, nagyon csendesen.
-Sebaj! Magának is adok útravalót. És kapott tőlem egy könyvecskét a konkrét olvasnivaló oldal megjelölésével. A mesés történetben az öreg kínai oktatja ki a sebész professzort a szeretet tízparancsolatáról, közülük az érintés erejéről. Másnap pontosan visszahozta, megköszönte és elfoglaltságára hivatkozva gyorsan távozott.

Ébredéskor minden reggel félve pillantottam a mennyezet armatúráira. Semmi változás, duplán látom azokat, változatlan minőségben.
Pénteken a nővér nagyon korán a fejem fölé akasztotta a löttyöt, meghosszabbítva ezzel a várakozás óráit. A nővérek mindegyike tisztességgel ellátta a hozzám kapcsolódó feladatát, igaz nem volt sok, sem pedig szerteágazó. A zárójelentésemre nem kellett várnom. Megkértem az orvosom rezidensét, hogy küldjék el postán, ha fél kettőre nincsen kész, akkor el kell mennem. Negyed kettőkor megkaptam és minden útbaigazítás nélkül elindulhattam. A kocsi pontos volt. Hamar otthon is voltam. Milyen jól esett ez, pedig csak öt nap volt a távollét.

A zárójelentésem lényegét megint leírom:
Augusztus 2-6.”Klinikai zárójelentés: Kettős kép. Mindkét alsó végtagon Babinski jel. Jobb oldalt enyhe szájzugi faciális paresis, lassú /illetve kérdéses secunder / progressio.
Nóvumként baloldali abducens paresis shubként értékelendő. Nagy dózisú, parenterális szteroid kezelés 5 napon keresztül 1 gr.Inj. SoluMedrol. Emittálásakor kettős látásában még jelentős javulást nem észlelt, jobb alsó végtag gyengesége mérséklődött.”
Annyival feltétlenül  ki kell egészítenem a jelentést, hogy a kettős látásomban semmi javulást nem tapasztaltam és erre nem is kérdeztek rá.


Másnap ragyogó napsütésre ébredt a szombat. Erzsivel leszedtük a ringlót. Eszter is, Emese is szereti, eltesszük hát kompótnak. Fára nem, de létrára azért másztam és amire befejeztük jól el is fáradtam. Vasárnap ebéd után leültem a gyümölcs mellé, lehetett talán 20 kg. Amíg magoztam, jó néhányat – sokat – meg is ettem. A jobb karom teljesen elgyengült, le kellett pihennem. A kórház után minden bizonnyal kimerített a két friss levegőn eltöltött nap.

Éjfél után fél kettőkor arra ébredtem, hogy hányingerem van, ami egyre fokozódik. A fürdőben megkíséreltem elősegíteni a gyomrom kiürülését, de abban kevés epén kívül nem volt semmi. Az eddig hullámzó inger folyamatossá vált. Én csak öklendeztem és öklendeztem, kivert a víz, az ájulás környékezett. Feleségem a zajra ébredve jött és hófehérségemet látva azonnal vizes ruhával kezdett el törölgetni. Megszabadulva a pizsamámtól, a hűvös padozatra feküdtem és nagyokat sóhajtoztam. A hideg vizes törölgetéssel együtt elértük azt, hogy eszméletemet nem veszítettem el és lassan magamhoz tértem. A többszöri kérdésre mindig határozott volt a feleletem, nem kell a mentőt hívni. Nem akarok megint napokat másutt tölteni! Lefeküdtem és hamar visszaaludtam. Sőt! Igen nagyot pihentem az éjszakai körülményekhez képest. Nyolc óra elmúlt, amikor felébredtem. Kilépve a hálóból, bizonytalanná vált a mozgásom. Támaszkodni akartam a tükör előtti kis szekrényre, ám mellé nyúltam és elvágódtam. Kezemről folyt a vér, a tus alá álltam, hogy lemossam. Jött akkor néhány perc, vagy csak harminc másodperc volt, nem is tudom. Arra emlékszem vissza, hogy Erzsitől egy inget akarok kérni, de a számból egészen más – a kéréssel össze nem függő -  szavak  bugyognak ki. Visszafeküdtem, az ágyneműt jól összevéreztem. A félsz és a tanácstalanság együtt lakozott bennem. Pár nap múlva nem véletlenül találtam rá az expresszionista Munch „Sikoly” című alkotására. 


Gyerekem meg mondta a magáét. Már éjszaka mentőt kellett volna hívni. A reggeli eset akár agyvérzés is lehetett, ebbe belenyomorodni vagy meghalni szoktak az emberek, miért vagyok, vagyunk ilyen felelőtlenek stb.. Én azt hiszem, hogy a rosszullétemet a hirtelen jött szabadság, a sok ringló, a WC hetes elkerülése és a kapott szteroid együttesen okozták. Erről győzött volna meg a hivatalos egészségügy is.
Ambuláns orvosomnak beszámoltam volna a történtekről, de szabadságon volt. Szeptemberben elején amúgy is esedékes meglátogatnom, hát addig nem zavarom. Amikor időpontot kértem, arra kaptam, hogy mikor kérjem az időpontot, mert a havi beosztás még nem állt össze.

Háziorvosom havonta felírja a gyógyszeremet, csak így szabad. Senkit nem érdekel az, hogy két busszal tudom megközelíteni, és ugyanannyival megyek haza is. Ez fél nap és ezer Ft. útiköltség. Ezer szerencse, hogy kocsival visznek és úgy rendezem le. És ha nem lenne? Az időpont kérésének lehetőségét talán két éve vezette be, helyesen. Mondhatnám azt is, látogasson meg ő, ennek viszont tarifája van. A faluban többen is így járnak orvoshoz. Nem igazán a pénzzel lenne bajom, hanem azzal, hogy átadásakor én szégyellném el magam.
A gyógytornát nem írta fel, szerinte az a kezelő orvosom dolga. Kértem hát egy beutalót a reumatológushoz, aki a kérésemre biztosította a tornát. A tornák félúton abbamaradtak. A közös mozgások számomra nagyon megerőltetők voltak és kissé restelltem, hogy több gyakorlatot sem tudok mások előtt tisztességgel végrehajtani.. Az adjunktusnak a következő találkozásunkkor elmondtam a torna dolgot, jelentésében ismét leírta és a feladatot megint a háziorvosra bízta, aki szeptember végén a kellő ismeretekkel bíró gyógytornászhoz küldött, végre. Na végre! Június első hete óta most jött össze. Szorgalmasan jártam a tornaórákra, amíg harmadjára, az adott időpontban üres „tornaterem”várt. 10 perc után elköszöntem a szerektől, többször nem láttam azokat. A kettőből össze tudok állítani egy jó gyakorlat sort, csak komolyabban kellene már foglalkoznom vele.

A betegségem diagnosztizálásakor rögvest felhívták a figyelmemet – és csak arra – a meleg és a kemény fizikai munka tilalmára. A test hőmérsékletének emelkedéséről és a sclerosis multiplexhez való kapcsolódásáról  olvashattam. Fogalmam a probléma körről a saját tapasztalataimon keresztül is van. Több éve annak, hogy Nagyatádra utaztunk, termálvizét kipróbálni. Amikor a legkisebb és egyben a legmelegebb medencében hosszabb ideig tartózkodtam, rosszul lettem. A vízből kikászálódtam és a hideg kőre feküdtem le. Megúsztam a collapsust, jól megbámultak. Tudom tehát, hogy az égető nap és a forró fürdők kerülendők. Nem szabad a tus alatt sem átmelegíteni a testet. Eszembe jutnak azok a forró iszappakolások, amik igazán áthevítették a gerincemet. A megerőltető tevékenység fogalmát ebből a szempontból még nem látom tisztán. Teszek mindent, amit addig megtettem. A lábam figyelmeztet, mikor kell abbahagynom az ásózást, vagy a fű nyírását. Az egyszeri nekifutások  nevetségesen rövid idők, sajnos. Én úgy gondolom, hogy a fizikai munka végzése végül is jót tesz. A tornával együtt biztosíthatja azt is, hogy a reumás beteg, hyperextenzióba kerülő jobb térdem szolgálja a járást.

Második nekifutásra már időpontot is kaptam, szeptember 13-ra. Nem lesz könnyű, tömegközlekedési eszközökkel fogok a klinikához eljutni. Így akartam. A pécsi buszon a reggeli csúcs után még 2010-ben sincs mindenkinek ülőhelye, nekem se jutott. A Zsolnai-Domb-ig az esernyőmre támaszkodtam és lógtam a szeren. Végállomástól a klinikáig többször is megálltam, a Szabadság utcánál padra is ültem, majd minden gond nélkül a célomhoz értem. Hazafelé jobban elfáradtam. A távolsági buszon végig ültem. Kökönyösben leszálltam és sietve elértem még a 19-est. Nehézkesen felszálltam. Egy tini kis leány azonnal és előzékenyen átadta a helyét. Zavartan köszöntem meg és foglaltam helyet. Ilyen először történt velem az életemben. Majd 62-évesen elég öregnek nézek ki, vagy a kislány láthatta, hogyan szerencsétlenkedek a buszig és a buszon. Csak bízom abban, hogy az utóbbi motiválta a fiatalt. Minden esetre jól esett az előzékenység. Leszálláskor láthatták az utasok, hogy rászorultam a segítségre, mert ugyancsak sántikáltam a járdán. Tehát Pécsre utazni egymagam is alkalmas vagyok még!

El is jutottam időre az ambuláns orvosomhoz. A kettős látásomra kérdezett rá elsőként. Megnyugodtam, tehát tud róla. Mondta is, hogy rendben van a számítógépes rendszer. Ezek szerint a rendelőben a belépésem előtt tartott néhány perces szünet, a doktor számára a belőlem való felkészülést eredményezte. Ahogy terveztem, elmondtam a dokinak a gyógyszerrel kapcsolatos aggályaimat, a gyógytorna felírásának problémáját és még néhány konkretizálásra váró kérdést. A szokásos módom megvizsgált, emlékező készségemre is kíváncsi volt, jól vizsgáztam.
Tudomásul vette, hogy a gyógyszert nem akarnám szedni. Javasolta, hogy két hét alatt   azt fokozatosan hagyjam el. Megkérdezte, hogy a  látásomban a nem kívánt változások előtt volt-e lázam és egy régebbi fényképemet szerette volna látni. Ez utóbbi nem volt nálam, lázas állapotomra pedig nem emlékeztem. Már itthon, beszélgetés közben jött elő az, hogy a kérdéses időszakban egy héten keresztül, érthetetlen okok miatt 37,4 volt a lázam. Semmi nem fájt, orvoshoz nem mentem, elmúlt. Sebaj, decemberben majd mondom neki és egy fotót is viszek. Státuszomban semmi progressziót nem tapasztalt és három hónap múlva ellenőrzésre vár. Azonnal időpontot kértem, ne kelljen november végén keresgetni. Nem tudott adni, mert a decemberi beosztását még nem ismeri. Sajnálatomat fejeztem ki,  hogy negyed évre előre nem rendelkezhet saját idejével. Az ambuláns lap további tartalma csupa sablon szöveg, így is csak részben felel meg a valóságnak, mert szó sem esett a leírtakról.
Az ájulás környéki rosszullétemre annyit jegyzett meg, előfordulhat. Semmi egyébben nem lettem okosabb, vagy nem akart, vagy nem is tudott felvilágosítani. Azóta is keresem a megerőltető fizikai munka fogalmát.
Érdeklődtem még az orvostól az un. hétpontos űrlap kiállításának lehetőségéről. Az én esetemben erről még szó sem lehet, messze nem vagyok még mozgássérült. Beszélhettem neki bármiről, határozottan elutasított. Nem egyformán értelmezzük a fogyatékosság, a mozgáskorlátozottság törvényi definícióját. Ismerek az intézetükből műtét után hétpontossal elbocsátott embert, aki jól mozog, sőt futni is képes. Mindegy, jövőre is fizetek súlyadót.

Két fontos eredmény azért született az ambuláns foglalkozáson. Az egyik a gyógyszer /vegyszer/ elhagyása, a másik pedig annak felismerése, hogy a kérdésekben magamnak kell döntenem. Ebben sokak tanácsa, de leginkább Gábor fiam néha erőszakosnak is mondható fellépése voltak a meghatározók.


A jelzett egy-két hónap elmúlt /három is / és a kettős látásomban a kecsegtetett javulás nem következett be. Vajon volt-e bármilyen értelme az öt adag SoluMedrolnak? Általános állapotom talán nem romlott. Igaz, ezt is eredménynek könyvelhetem el.

Egészséges ember természetesen nem foglalkozik azzal, milyen és hányféle lehet a kettős látás, én is csak azt tudom, hogy engem mennyire és miért zavar. Hadd mondjam el! Érdekes. Tételezzük fel, hogy egy oszlop áll előttem. A fejemet vízszintesen úgy fordítom, hogy csak a jobb szememmel / ezt még nem érinti a betegség/ látom a tárgyat. Egy oszlop van előttem. Aztán fordítom a fejemet jobbra és az oszlop meghízik, kettéválik és köztük a távolság egészen addig nő, amíg a tárgy a bal szemem látókörében marad. A távolság növekedésére szemléltetésképpen mondom el, ha a karomat kinyújtom és az egyik ujjamat a jobb oldali látóhatártól a bal oldali látóhatárig mozdítom, a „két” ujjam közötti távolság mintegy 15 cm. Maradok az oszlopnál. A változó távolságú oszlopokra, ha alulról felfelé tekintek, azok felfelé kinyílnak. Ez a kinyílás fordított irányú, ha fentről nézek alá. Amikor a fejemet jobbra döntöm, a baloldali kép magasabban helyezkedik el és fordítva. Csak jobb szemel nézve az oszlopot a valós helyén látom. Csak a balt használva épp olyan éles képet látok, csak az előzőtől balra. A két kép közötti távolság a tárgy távolságának valódi növekedésével együtt nő. Mozgás közben az embernek a környezetéhez való viszonya folyamatosan változik. Ugyanakkor az ember körül is – tőle függetlenül is – sok minden mozog változatos irányban és sebességgel.
Így kell elképzelni a kettős képet, máris látható, hogy igencsak cifra dologról van szó. Ezt a sokszínűséget tovább fokozza az, hogy a szemek a látás tárgyairól eltérő fényviszonyok miatt  más-más minőségű képet alkotnak. Furcsa és szokatlan dolog az is, hogy a fényviszonyok drasztikus változásakor a szemek eltérően viselkednek. A fényből a sötétbe lépve egy ideig vakoskodunk, amíg a szemünk pupillája ki nem tágul annyira, hogy tájékozódni tudjunk. A fény és az árnyék játéka a szemhéjak nyitása és csukása is. Mert a szemgolyó igényli a kenést, az olajozást, ezért akaratunktól függően és attól függetlenül is megmozdul. A duplán látott kép egymáshoz viszonyított távolsága mozdulatlanság esetén állandó. A rosszul működő szem becsukását követő újbóli nyitásakor a két kép egymáshoz közelebb helyezkedik el, de igen gyorsan kinyílik az előző távolságra. Még közelebb van a két kép és hosszabb a szétnyílásuk folyamata, ha a szemhéj huzamosabb ideig volt zárva. Mivel ez a folyamat az akarattól független is, hát tovább nehezíti a látott kép elviselését.  Kettős látás esetében a központi idegrendszer energiájával rosszul ellátott szem világosabb képet lát. Mindkét szemmel való tájékozódás esetén különbséget lehet tenni abban a vonatkozásban, hogy mit csinál a kettős látású ember. Ha csak ül és kibámul a fejéből, akkor nincs különösebb gond. Legtöbbször azonban nem ezt teszi. Mikor megkísérli élni a normális életét, akkor ez a sokszínűség elbizonytalanítja. A mozgás teljesen bizonytalanná, ingataggá válik és ebbe bele is lehet szédülni.
A kettős látásért „felelős” szem fáradékonyabb s talán átérzi felelősségét, ezért többet könnyezik. A jó szem ugyanakkor akaratlanul is átveszi gazdája kiszolgálása céljából a vezető szerepet és ezért fárad el könnyebben.

Látási problémáimról tudom, nagyon részletesen írtam. Egyrészt azért, hogy a hibás folyamat érthető és jól áttekinthető legyen mások számára is, másrészt pedig azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy másokat is ilyen kettős látással ajándékoz meg a sclerosis multiplex.
Van azonban a képek megkettőzésének jó oldala is. A múltkor az unokáim hancúrozásától hangos fürdőmedencében, annak túlsó oldalán megpillantottam egy fiatalasszonyt. Nekem háttal állva lehajolt és hosszasan keresgélt a táskájában valamit, miközben jó alakú teste, igen formás feneke apró kis hullámokat vetett. És én ebből kettőt is láttam!

Félre téve ezt a kis kitérő komolytalankodást, szeretném megosztani száz napja folyamatosan szerzett  tapasztalataimat azokkal, akik hasonló cipőkben utaznak, vagy fognak utazni:              
-        Ha kezet fog valakivel, a rosszat hunyja be, hogy biztosan parolázzon.
-        Ha eddig nem viselt napszemüveget, ezután se tegye, nem baj, hogy látják, bandzsa.
-        Ha a túlzottan zavaros kép csak rövid időkre jelenik meg, csukja be a rosszat. Ha diót szed fényes napsütésben, a fű, a levél és a termés rengetegében akkor tud jól eligazodni, ha szemüveget vesz fel, amelyiknek egyik üvege teljesen sötétre van festve, vagy fekete kartonnal ideiglenesen le van ragasztva.
-        Ha moziban ül, vagy TV-t néz, válassza meg a távolságot úgy, hogy a két kép még részben se fedje egymást. Ilyenkor működik a jó szem és veszi át mindkettőjük szerepét. Élvezhető lesz a produkció, mert a két nyitott /egyik se takart/ szem ellenére automatikusan a jó közvetíti számomra a képet annak ellenére, hogy mellette ott a másik is. A képernyőn és a vásznon meg kellene, hogy jelenjen a környezet egy azonos nagyságú darabja, de azt az erős fény majdnem láthatatlanná teszi.
-        Bármilyen közlekedési eszközön csak utasként lehet jelen. Ám így is, a megnövekedett sebesség miatt elképesztő dolgokat lát. A V-alakban szétágazó út a maga szembejövő forgalmával együtt ijesztően, a kocsija orránál fut össze. Erős koncentrációval elérhető az, hogy rövid ideig csak a helyes utat lássa, de ez nem több, mint 15-20 másodperc és amikor beugrik a rossz kép, úgy látjuk, hogy járművünk a rézsűre felhajtani akar és az út menti oszlopok elénk keverednek. Legjobb, ha behunyja mindkét szemét és az utazás alatt pihenteti azokat. Van, akinek ez nem megy. Ő  vegyen fel nagyon sötét szemüveget.
-        Gyalogos közlekedésekor is megtréfálhatja a baja. Bizonytalan, ingatag járása - és
            ha már van – sántításával együtt igényli, hogy tisztán lásson. Előre nézzen, jó előre,                  akár 10-20-méterre is. Hibás látású szemét pillanatokra csak akkor csukja be, ha      akadályhoz,  emberhez, vagy tárgyhoz ér. Séta közben semmiképpen se használjon      napszemüveget, mert a  legbiztosabban eredményezné azt, hogy ittasnak, drogosnak, pszichés betegnek tekintsék. Erre sokkal kevesebb az esélyünk, ha nyíltan és bátran             nézünk a velünk szemben érkezők szemébe.
-        Látást javító szemüvegünk, ha lehet, multifokális legyen és gyakrabban ellenőriztessük annak megfelelőségét. A két szem továbbra is tiszta képet adjon nekünk.
-        Természetes környezetében, szerettei körében tegyen úgy, mintha kutya baja se lenne, ha pohárért nyúl, lehetőleg észrevétlenül a jó szemmel tegye, ha a benne levő folyadékot meg is akarja inni. Tegye azért is így, hogy másoknak fájdalmat ne okozzon.

Ez az SM-et kísérő tünet nagyon nehezen viselhető el. Megnehezíti és körülményesebbé teszi az életemet. Padlóra kerül az ember és úgy hiszi, onnan fel sem tápászkodik. Reggelente ébredéskor első dolog a mennyezeti lámpára tekintés. Ellenőrzés céljából, hogy történt-e változás az éjszaka folyamán. Nem történt egyszer sem. Ez a fajta kontroll a harmadik hónap vége felé egyre-másra elmarad. Akkor talán ezt is meg lehet szokni. Mégis, mindig történik valami, ami a látás iránti figyelmet éberen akarja tartani.

Október 23-án délután pihenni dőltem le. Fejem fölött a fehér födémen barna foszlányt látok. Olyat, amit a nagyon megfáradt szem produkálhat. A jó szememmel ilyet még nem láttam, a rosszal már hónapok óta. Úszik a levegőben egy barna cérna bolyhocska és balra mindig leesik. A képernyőmön csak akkor marad, ha más konkrét tárgy megfigyelésére koncentrálok. Ez most – zárójelentésből lopott kifejezéssel – egy nóvum? Ugyanekkor a rossz szemem előtt  zöld színben pompázó vékony, apró kis kukacocskák vonultak balról jobbra és végleg el is tűntek. Valamit azonban visszahagytak, mint amikor az eleredő eső első száz permetje hull a poros szélvédőre. És ezek a szürke, kör alakú foltok lebegtek előttem, mindig balra eltávozva. Egy újabb pillantás és megint a horizonton, majd balra el. Néhány órát tartott, elmúlt, aztán visszajött és úgy tűnik, állandósult, ahogy jobb szememen a barna foszlány ma is kísérő pajtásom.
Egyszerűen többet használtam a szemeimet és elfáradtak. Vagy talán az SM-ben egy változás? Jó, vagy rossz irányú? Néhány hónappal ezelőtt biztosan többet foglalkoztam volna az újszerű jelenségekkel, de ma már túlságosan nem zavar. Nem közömbösségről, vagy letargiáról van szó. Én igyekszem megtenni sok mindent a gyógyíthatatlan betegségem hátam közepére se kívánt jelenségeinek elodázásáért, de nem akarok „fakír” módon élni. Ha tehát jön valami nem várt rossz, lehet, hogy káromkodok egy nagyot, de elfogadom és ahhoz igazodva létezek tovább.


Húzom a jobb lábam és sántítok. Ez már igen régi téma, ahogy korábban már említettem. Ez az év a tavaszi kerti munkák során azonban azzal lepett meg, hogy egy nehéz nap után nem maradt el – ahogyan szokott – a bicegésem. Később tudtam meg, hogy az SM műve ez. A fáradékonyságon és a láb igénybevételének korlátain kívül ez az állapot nem jelent semmi egyebet. Kisunokám újságolja hangosan a mamájának, hogy a papa mindig belebotlik a szőnyegbe. Így igaz, de a megjegyzésen csak mosolyogtam. Az idei kezdeti időszakban, amikor a szomszéd jó szándékkal rám szólt, nagy odafigyeléssel, de sikerülgetett úgy járnom, mintha a fejemben semmi gond nem lenne. Legalábbis azt hiszem, hogy sikerült. Ma ez már nem igazán megy. A hibás járás sajnos állandósult. Segített ebben a folyamatban minden bizonnyal a  látásom adta bizonytalanság érzése is.
Elfogadom ezt az állapotot is, tehetek mást?  Mégis aggaszt, hogy a hibás járás kikezdte a térdemet és a bal lábam is gyorsabban fárad, mint kellene. Csak időjárási frontok ne jönnének, sokat ront rajtam, vagyis a lábamon.
A tolószékre nem vagyok még felkészülve, javulásra nem számíthatok. Mi a teendőm:
-        Semmit nem a megerőltetésig! Sok mozgás és séta gyakori pihenésekkel.
-        Kerékpározás, látásom miatt jó a szobabicikli is.
-        Torna, mindent, de különösen a lábaimat megmozgató. Már külön is foglalkozom a  jobb térdemmel, igyekszem a rendes kerékvágásában gyakorlatoztatni. Szerként használok egy óriási labdát, ezen ülve a végzett gyakorlatok soha nem gondolt izmokat is igénybe vesznek. Ugyancsak kiegészítő eszköze lehet az „edzéseknek” egy apró labda is, amely a markomban összenyomva a le-le gyengülő jobb karomat és kezemet erősíti. Ujjaimon a kis gumiszalagok kifeszítése ugyanezt a célt szolgálják.
-        Végül a szőnyegeket is fel lehet tekerni, habár ez biztosan nem segít. Mindazok közül, amit teszek, csak úgy gondolom, hogy jól teszem. Arról nem vagyok meggyőződve, hogy az ásózás megfelelő kúra, de a negyedórás próbálkozások- ha rendesen meg is fáraszt – azt a hitemet erősítik, hogy tavasszal is mozgok még a kertben.
-         

Korábban megemlítettem a jobb karomat, ám szólhatok még másról is. Az SM kísérő jelenségeiről nem nagyon beszélünk, ezek tabuk. Jókora nagy butaság ez. Orvosnak is, betegnek is időt kellene erre szakítani.

Itt van például a vizelet visszatartásának  gondja. Nem elég fontos kérdés, hogy időben felkészüljünk rá? Keressünk olyan embert, aki ezt jól kezeli és kérdezzük meg, hogyan csinálja. Egyáltalán. semmit ne kezeljünk hétpecsétes titokként és mindent akarjunk megismerni. A legfontosabbakat az orvosok – ha már rá nem érnek – egy stenciles papíron is akár átnyújthatnák azoknak az embereknek, akikről frissként megállapítják a sclerosis multiplexet, mint bennük rejlő „sajátosságot”. Vannak már könyv formátumban olyan kiadványok is, amelyekben kellő információ van e kórról, sőt étkezési tanácsokkal is szolgálnak. Nem biztos, hogy ez a jó, de kezdetként nagyon is megtenné, ha a kezünkbe nyomnák a nehéz fizikai munka és a meleg tilalmának tízparancsolatát, az érthető magyar szavakat igencsak háttérbe szorító zárójelentés mellé. Pénzszegénységre sem lehet hivatkozni, hiszen a megismerésre váró, gyógyulni vágyó ember minden bizonnyal összevakarná a 2500 Ft-ot, annyiból csak kijönne.
Elkalandoztam, elnézést kérek. Ott hagytam abba, hogy bátran beszéljünk.

Nos, a vizelet tartásával nincs semmi problémám, a vizelés gyakorisága azonban nőtt. Arra gondolok, hogy ez is összefügg az SM-el, vagyis a hólyagot behálózó izmok és idegek egyfajta fáradtság miatt előbb adnak parancsot az ürítésre, mint ahogy a tartalom nagysága indokolná. A vizelés folyamatát nem a régi határozottsággal érzem. Ezekből most nem teszek fel különösebb, feleletre váró, vagy megoldandó kérdést. Csupán arra figyelek, hogy esti lefekvés előtt, illetőleg WC hiányos helyen korlátozom a folyadék bevitelét. A nap más időpontjában az elmaradás behozható.

Biztosan szentségtörést követnék el, ha a kezelő orvosomat szexuális vonatkozású kérdésekkel bombáznám. Mit tegyek pl., hogy az erekcióm normális legyen, mert a  multik közül az egyik plex bizony odavághat. Anélkül, hogy személyeskednék, a partnerrel való őszinte együttgondolkodásra, egymás önzetlen segítségére, az örömszerzés módjainak választékosabbá tételére hívnám fel a figyelmet, mert a stressz messzire kerülendő és ennek bizony, hogy elengedhetetlen feltétele a rendszeres cirógatás.


Ennek az alattomos betegségnek a megnyilvánulási formái ezerfélék. Kiszámíthatatlanul, egyénenként változó összetételben,sorrendben, minőségben jelennek meg. Fogadásukra késznek kell tehát lennem a nap minden órájában. No nem ezekkel a gondolatokkal lefeküdni és felkelni, de amikor ajtót nyit, tiszta fejjel kell beengedni és vele kezet szorítani.
Ehhez az elfogadáshoz tartozik a betegség nyilvánossá tétele. Nincs titkolózás, sőt, bátran el kell mondani, miféle „ féreg foga rág”. A környezet hajlamos drámaként felfogni a bajt. Meg is érti hamar, hogy a dráma csakis az enyém és gyorsan el is felejti. És ez így van jól! A szurkoló tábort – ellenségem nincs – kétfelé lehet osztani. Az egyik fél nem mer találkozni, kérdezni, felhívni. Ha mégis összejövünk, ez a csapat kellemetlenül érzi magát és kényszeredetten tesz fel néhány semleges kérdést. A másik fél őszinte. Nem átall telefonálni és tudja jól, hogy ez nekem bizsergeti a szívemet és segít a talpon maradásban. Minden csoda három napig tart. Ezért tudjon mielőbb a betegségemről mindenki. A változásomhoz gyorsan hozzá szoknak és a régi, egész emberként kezelnek.
Kicsit nehezebben érhető el ez a velem együtt élő családban, hiszen ők minden apró, piszlicsár ügyemet látják, néha érzik is. Ezért a feladatom a betegségem hordozásában a türelmes elviselés és a konfliktusok kerülése. Olyan életvitelre kell törekednem, hogy a családom szinte észre se vegye, hogy beteg vagyok. Ez ugyebár lehetetlen, de az erre irányuló szándék jó eredményeket hozhat.

A széles és a szűkebb ismeretségi körből sokan próbálnak meg segíteni a bajomon. Végig kell pl. hallgatnom a kettős látás okairól szóló kiselőadást. Az „előadó” szemorvoshoz küld, mert nem biztos, hogy a látási problémáimat az SM okozza. Hetekre kapok ajándékul Bemer matracot vérkeringésem javítására. Orvosok, természet gyógyászok, „vajákos Birik” címeit kapom igazán őszintén segítő szándékkal. Van, aki kocsijával szállít és programot biztosít. Van olyan is, aki meglátogatja a beteget.

Gyermekem helyettem megfogalmazott néhány sorban a hűtőszekrényre ragasztott cetlin ismerteti a főbb feladataimat:
„Szeretteim! Mindent elkövetek, hogy a sclerosis multiplex ne tegyen teljesen harcképtelenné, ezért gyakran használom a fitneszlabdát, gyakran heveredek a BEMER matracra, minden nap sétálok és mozgok egy keveset, hetente csapkodom magam csalánnal, rendszeresen fogyasztok áfonyát, ananászt, fekete ribiszkét, fokhagymát, táplálék kiegészítőként használok kővérporcsint, ligetszépe olajat, Q10-et, Senior vitamincsomagot, Omega-3-at, C vitamint,B komplex és B12 vitamint. Apu/sclerosis multiplexben élő családtag/”
A paleo táplálkozásról már nem ejtett szót, pedig vesszőparipája. A felsorolásban szereplő ötletek majd mindegyike elsajátítva. A csalán a legjobb. Nem is gondoltam volna.

Valóban csak a tünetek enyhítésére és a szervezetünkben végbemenő negatív folyamatok lassítására van lehetőségünk? Ennyit tud csak róla az orvostudomány? Nem is csodálom. Új ismeretekre szert tenni akkor lehet, ha elég kíváncsiak vagyunk, ha magyarul, sokat és jól kérdezünk. Nem vagyok megsértve, de legalább öt orvos még nem nyúzott olyan kérdésekkel, amikből én arra következtethettem volna, hogy a betegségem és én érdeklem őket, mert mint beteg embertársuk, fontos vagyok számukra. Válaszaim ha nem is okosabbá, de gazdagabbá tehetné őket. Nem kérdeztek és én így nem válaszolhattam. Nemrégiben egy szakmai kollégium értekezését olvastam az SM gyógyszeres kezeléséről. Elképesztő mennyi a méreg és mindezt gyanútlanul – ahogy nekem is – beadják. Sehol egyetlen alternatív megoldás még terv szinten sem. A betegség keletkezése és gyógyítása óriási fehér foltok. Nem lenne jó színes ceruzákat kézbe venni? Biztosan vannak, talán sokan is, akik ezt teszik, de nekem nem volt szerencsém velük találkozni. Tőlük elnézést kérek és jó munkát kívánok.

Sokan és sokat fáradoznak alapítványi-egyesületi szinten az SM-es betegekért. A 2010 évi Kecskeméten megrendezett Országos SM Napról készített riportfilmet láttam. Örömmel tapasztalom, hogy kezdenek egyre őszintébben beszélni a betegségről és ehhez keresik is a fórumokat. Én meg annyit sem tudhatok meg hivatalosan, hogy a megyémben is van SM egyesület? Ezen a napon érthetően beszéltek arról a művi beavatkozásról is, ami a kezdeti időpontban jelentős javulást eredményezhet. Magyarországon miért nem alkalmazzák? A TB miért nem finanszírozza? Egy ember visszavezetése a társadalomba nem megtérülő vállalkozás? Foglalkozik vele a szaktárca? Elegen dörömbölnek az ajtaján? Azért ezekre a kérdésekre nem igazán kapott választ a hallgatóság. Honnan fog ilyen fontos dolgokról majd tudomást szerezni a világhálót nem ismerő, erdei tanyán lakó SM-es ismerősöm, akit félévente hoznak kötelezően gyors ambuláns kezelésre?

Érdekes adat az SM betegek száma. Minap egy 12-ezressel is találkoztam már, felfelé jelentősen eltérve a már jelzettektől. A valóság minden bizonnyal az, hogy nem tudják a pontos adatot. Mert ilyen talán nincs is. Mert erre komolyan senki nem kíváncsi. Az ezrek közül a  szerencsésebbek közé tartozom . Hatvankettedik évemben jutott tudomásomra a kórom, ha korábban ki is kezdett már. Lassú, jóindulatú folyamat az enyém. Életem bizonyos szemszögből nézve már teljes értékű. Örömök és ürömök között a házasság, gyerekek, munka, unokák labirintusában gyorsan elsiettek az évtizedek.
A családomban nem ismert ilyen betegség. Az SM-et hordozó gének léte is vitatott. Akkor meg mitől? A helytelen táplálkozás és a meggondolatlan alkoholfogyasztás – mert az életemnek voltak ilyen szakaszai -  azért zárhatók ki, mert kicsi hazánkban az SM-betegek száma ezekhez a tényezőkhöz képest elenyészően alacsony. Igazán fiatal korban ezek még inkább nem jöhetnek számításba. Talán a stressz? Az idegrendszer állandó fokozott készültsége, folyamatos feszültsége? Vagy ennek és személyenként eltérően más dolognak a kombinációja jöhetnek számításba oki tényezőkként? Ha így lenne, akkor mi lenne? Megteremtené valaki az emberek életében a nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, a boldogságot? Nem igazán ilyen világban élünk.

A magam SM-ének a keletkezéséről, ha elgondolkodok, végső következtetésként nagyon egyszerű dolgokhoz érek el. Úgy peregtek le az éveim, mint bárki másnak. Sikerekkel és kudarcokkal tarkítva. Én azonban soha nem voltam megelégedve magammal. Állandó rágódás és önbizalom hiány. A lehetetlen, mindenkinek megfelelni akarás. Mit kezd egy normális emberi szervezet ezekkel a tépődésekkel? Egy ideig elviseli, aztán pedig megunja és harcba száll önnön magával. Ennyi, ilyen egyszerű is lehet.

A néhány eltelt hónap óta, amióta nevesítették a bajomat, más értelmet kaptak az élet értelme körébe tartozó fogalmak. Az átértékelés korántsem azt jelenti, hogy dobunk mindent a sutba és a korábbi énünket erőszakoltan egy új ketrec rácsai közé szorítjuk. Egyáltalán nem! A rácsokat igazítjuk meg. Lesz, ahol szorosabban fognak közre, lesz, ahol csak gyengéden tartanak fogva és lesz, ahol a ketrec szabad utat enged kifelé és ugyanott biztosítja a  mindenkori visszaköltözés lehetőségét. Csak ez a szabad út maradjon!"

  -Hát én még soha nem kerültem ilyen viszonyba a betegemmel! -szólt hangosan az orvos a következő találkozáskor.
  -Nem jól mondja, én nem vagyok a maga betege, nem gyógyít engem. Én csak egy nyilvántartott ember vagyok az ezerarcú rabjai között, aki arra törekszik, hogy az ajtaja minél tovább beengedhesse a nap melengető sugarait.
Hja, kedves olvasó, a most megosztott írás gazdája én vagyok, magam.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése